Minst 98 drept i jordskjelv i New Zealand

Minst 98 mennesker mistet livet da byen Christchurch i New Zealand ble rammet av et jordskjelv tirsdag. Myndighetene regner med at dødstallet vil stige.

23. februar 2011

Jordskjelvet, som målte 6,3 på richterskalaen, rammet New Zealands nest største by tirsdag 22. februar klokken 13 lokal tid. Flere bygninger raste sammen, og 98 personer er hittil meldt drept.

Mange er fremdeles begravet i ruinene, og myndighetene frykter at antallet stiger til flere hundre dødsfall etter hvert som redningsarbeidet går fremover.

New Zealands statsminister John Key, som er oppvokst i Christchurch, beskrev tirsdagen som “New Zealands mørkeste dag”.

Christchurch-avisen The Press melder at store deler av byen fremdeles er uten vann og strøm. Tusenvis av innbyggere strømmer ut av byen for å komme vekk fra de stadige etterskjelvene.

Det nasjonale flyselskapet New Zealand Airways har dannet en slags ”luftbro” ut fra Christchurch med billige billetter og ekstra avganger på innenriksruter.

Selv om tirsdagens jordskjelv var mindre enn det som rammet Christchurch i september og målte 7,1 på richterskalaen, har ødeleggelsene vært mye større denne gangen fordi senteret var nærmere byen.

Bygninger over hele byen har rast sammen. Den ikoniske katedralen, som står midt i byen og ellers stort sett var uskadet etter jordskjelvet i september, er blant bygningene som er hardest rammet. Tårnet på den 147 år gamle katedralen brakk i det første etterskjelvet og falt ut over Cathedral Square, en sentral plass full av mennesker midt i byen.

Den østlige bydelen New Brighton og havnebyen Lyttleton er så skadet at de er blitt beskrevet som "ubeboelige".

Isbre brakk

Avisen Timaru Herald skriver at cirka 30 millioner tonn is falt av Tasman-breen, som ligger 200 kilometer fra Christchurch.

To guider og 16 turister satt i en båt på Tasman-innsjøen da jordskjelvet kom. Skjelvet skar ut et 1200 meter bredt stykke is av breen og dannet 3,5 meter høye bølger i sjøen. Guider og turister slapp heldigvis med skrekken.

Kanskje du er interessert i ...

Les også