Har jordskjelvet i Nepal endret høyden på Mount Everest?

Jordskjelvet i Nepal 25. april har trolig forårsaket varige endringer i jordoverflaten og kanskje endret Mount Everests høyde. Forskere kjemper mot klokken for å redde data som er samlet inn nær Mount Everest.

29. april 2015 av Brian Clark Howard

Innhentning av opplysninger er et kappløp mot tiden

En gruppe geologer fra det amerikanske U.S. Geological Survey (USGS) arbeider for øyeblikket med å oppklare nettopp det spørsmålet, men de må hente data fra en GPS-stasjon nær Mount Everest senest to uker etter skjelvet, advarer geofysiker Kenneth Hudnut, som arbeider med jordskjelv hos USGS i Pasadena i California.

Etter den tid vil nye data bli registrert over dataene fra jordskjelvet, slik at de mest detaljerte opplysningene om hvor mye stasjonen svaiet frem og tilbake og opp og ned, blir slettet. Derfor forsøker geologene å skaffe til veie penger for å leie et helikopter eller få tak i opplysningene via den pågående nødhjelpsinnsatsen.

I mellomtiden har Kenneth Hudnut og hans kolleger analysert satellittdata og seismologiske data om jordskjelvet, som anslås å ha målt 7,8 på Richter-skalaen, for å få en bedre forståelse av hva som skjedde, og fastslå risikoen for fremtidige skjelv.

Foreløpige modeller peker på at Mount Everest og områdene rundt kan ha flyttet seg noen få centimeter både vannrett og loddrett, forteller Kenneth Hudnut.

Det stemmer godt overens med en vurdering fremsatt av geolog James Jackson ved Cambridge-universitetet i England. På Mount Everest ”ventes den loddrette forskyvningen å være på mindre enn ti centimeter, og det samme gjelder den vannrette”, skriver James Jackson i en e-post.

Et annet punkt har flyttet seg to centimeter mot nord og én centimeter mot øst, mens det ikke har vært noen loddrett bevegelse, tilføyer James Jackson. Stedet, som ligger i Tibet, 200 kilometer øst for jordskjelvets episenter, har muligens vært utsatt for samme påvirkning som Mount Everest, legger han til.

Må kartene tegnes om?

På spørsmålet om hvorvidt en ny høyde på Mount Everest betyr endringer i National Geographics kartmateriale, svarer geograf Juan Valdés at han gransker de vitenskapelige dataene nøye.

National Geographics materiale hviler ikke bare på data fra én enkelt vitenskapelig instans, men på en gjennomgang av data innsamlet fra så mange forskjellige kilder som mulig. Når det gjelder Mount Everest, er dette ensbetydende med data fra instanser i Kina, Nepal, Europa og andre steder.

Jordskjelv og andre geologiske hendelser har tidligere endret National Geographics kartmateriale, forteller Juan Valdés. For eksempel er nye øyer blitt skapt av vulkaner. De bevegelsene man har opplevd i Katmandu, vil imidlertid trolig ikke kunne ses på kartene, sier Juan Valdés, men når det gjelder høyden på Mount Everest, må man vente og se.

Den seneste betydelige endringen av et fjells høyde som Juan Valdés husker, skjedde i januar 2014, da en smeltende isbre i New Zealand reduserte høyden på landets høyeste fjell, Mount Cook, fra 3754 meter til 3724 meter, altså en forskjell på 30 meter.

"At verdens høyeste fjell overhodet kan bevege seg, viser hvor dynamisk planeten vår faktisk er", avslutter Juan Valdés.

Kanskje du er interessert i ...

Les også