Det slumrende indre

En dag i den andre uken i leiren foreslår Vladimir Lopatin, som er direktør for instituttet for forskning i høyt trykk ved Tomsks polytekniske universitet, at jeg kaster et blikk på en stripe med ren is på sørvestsiden av leiren. Vi ser ­tydelige, loddrette forgreininger som ligner dill, i isen. Vladimir Lopatin kneler og børster isen ren med hansken.

24. november 2010

En dag i den andre uken i leiren foreslår Vladimir Lopatin, som er direktør for instituttet for forskning i høyt trykk ved Tomsks polytekniske universitet, at jeg kaster et blikk på en stripe med ren is på sørvestsiden av leiren. Vi ser tydelige, loddrette forgreininger som ligner dill, i isen. Vladimir Lopatin kneler og børster isen ren med hansken.

”Det oppstår bitte små, greinlignende sprekker på tilfeldige steder,” forklarer forskeren. ”Så samler de seg til større sprekker, og på den måten oppstår det ferske sprekker som er lette å få øye på.” Man vet ennå ikke om det finnes tilsvarende strukturer i jordskorpen.

Forandringer i jordskorpen og isen skyldes trykk og temperatur, og i isens tilfelle er temperaturen viktigst. Som de innefrosne temperaturmålerne i Bajkalsjøen har vist, er det den ytre delen av isdekket som raskest varmes opp og kjøles ned. Mens de øvre lagene flås i stykker av temperatur og trykk, slumrer de underliggende lagene videre med buddhistisk ro.

Forskerne holder ennå på med å behandle alle dataene fra ekspedisjonen. Men allerede nå kan forskerne hevde at de snart vil være herrer over issprekkene i Bajkal. F.eks. vet de allerede hvordan de ved hjelp av en ca. 150 kg tung spesialkonstruert hammer som skaper rystelser, kan redusere spenningene i isen mange ganger. Det betyr at de nå har den nødvendige kunnskapen som må til for å hindre store skjelv og dannelsen av sprekker. Noen timers drift er nok til å stoppe de kraftige brakene og sprekkdannelsene i isen for en stund. Brukes apparatet i et par dager, dannes det nesten ingen nye sprekker.

Det samme kan gjøres med jordskorpen – men selvsagt med et langt kraftigere apparat. Teknikken vil kunne hindre et stort jordskjelv og i stedet forvandle det til en rekke ufarlige rystelser. Dette er det viktige utbyttet av prosjektet som skal fortsette i flere år og gi forskerne større innsikt i de prosessene som bokstavelig talt finner sted rett under føttene våre.

Kanskje du er interessert i ...

Les også