Havutsikt forbedrer vår mentale helse

Blå bølger slår grønne områder når det gjelder å få en positiv effekt på sinnstilstanden vår. Det viser ny forskning.

12. mai 2016 av Nadia Deleuran

Vi kjenner alle følelsen av å komme stresset hjem fra jobben og søke tilflukt i grønnere omgivelser for å koble av og la roen senke seg.

Nå viser ny forskning at havutsikt slår grønne områder i forhold til virkning på den mentale helsen vår.

Mindre 'støy' gir mer velvære

Ved hjelp av spørreundersøkelser og innsamling av geodata fra forskjellige blå og grønne områder på New Zealand, har forskere ved University of Canterbury og Michigan State University kommet fram til at det er synlige vannområder og ikke grønne områder som framkallerde mest positive følelsene hos oss.

Havområder er mer synlige naturlige miljøer, mens flere mennesker befinner seg på grønne områder i de urbane storbyene. Som den ledende forskeren Amber Pearson skriver det i en pressemelding.

”Det skyldes kanskje at hav og vannområder er svært naturlige, mens grønne områder inkluderer mennesker på blant annet idretts- og lekeplasser. Hvis vi bare så på naturlige og uberørte skogsområder, ville vi kanskje komme til et annet resultat.”

Blå byplanlegging er veien å gå

Hvis man i i byplanleggingen i framtiden streber etter å bygge flere høye bygninger, øker det også muligheten for å flere mennesker får tilgang til havutsikt.

Det er derfor håp om å hindre og forebygge angst og depresjon hos mennesker som bor i storbyene.

Kanskje du er interessert i ...

Les også