Ny teknikk kan kanskje spore bloddiamanter

Bloddiamanter utvinnes i krigssoner og brukes til å finansiere væpnede grupper. En ny metode som fastslår hvor en edelsten stammer fra, kan kanskje bidra til å forhindre den ulovlige handelen.

2. august 2012

Visste du at man kan spore opp hvor edelstener kommer fra?

“Bloddiamanter” og ”konfliktmineraler” utvinnes i krigssoner og brukes til å finansiere væpnede grupper over hele verden. En ny metode som fastslår hvor en sten stammer fra, kan kanskje bidra til å hindre den ulovlige handelen.

Metoden er utviklet av et firma i USA, og den kan med 95 prosents nøyaktighet avgjøre hvor alt fra rubiner og uslepne smaragder til mineraler og mobiltelefoner kommer fra.

Prosessen settes i gang ved at en laserstråle omdanner en ganske liten del av edelstenen til en klar mikroplasma som genererer en gnist som opptas av et spektrometer. Bølgelengdene i lyset skaper en spesiell spektralsekvens som spesifiseres til to millioner datapunkter pr. prøve.

I løpet av få minutter kan man finne ut om det finnes en match i firmaets database, som i skrivende øyeblikk inneholder over 50 000 prøver fra over 60 land.

Metoden er så nøyaktig at man i enkelte tilfeller kan lokalisere edelstenens opprinnelsessted helt ned til den enkelte gruve der den i sin tid ble utvunnet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også