Der lyset trenger ned ovenfra, kryr det av liv i Hang Son Doong-hulen. Det er slett ikke som de nakne, bekmørke grottene som de fleste huleforskere er vant til. På terrassene vokser det bregner og andre planter. I vegetasjonen under overlyshullene har huleforskere sett aper, slanger og fugler.

Galleri: En verden under jorden

Vietnams største hule er stor nok til å huse en skyskraper. Nå prøver et team av huleforskere for første gang å nå enden på hulen. Foto: Carsten Peter

8. april 2011

Vietnams største hule er stor nok til å huse en skyskraper. Nå prøver et team av huleforskere for første gang å nå enden på hulen. Foto: Carsten Peter

I Hang Son Doong kan man se de sjeldne ertesteinene i uttørkede terrassebassenger nær Edammers hage. De fleste er på størrelse med en femmer. Hver perle er formet drypp for drypp gjennom århundrer, idet kalkspatkrystaller ført med av vannet har avleiret seg rundt sandkorn og gjort kulene større og større.

Åsdragene i nasjonalparken Phong Nha-Ke Bang i Vietnam ligger innpakket i tåke. Den 857,5 km² store nasjonalparken ble etablert i 2001 for å beskytte et av Asias største hulesystemer. Under Vietnamkrigen gjemte nordvietnamesis­ke soldater seg i hulene når de amerikanske luftangrepene satte inn. Bombe-kraterne har i dag blitt til fiskedammer.

En gigantisk søyle av kalkstein tårner seg opp over et par huleforskere som svømmer gjennom Hang Ken – en av 20 nye huler som ble oppdaget i Vietnam i 2010.

Mark Jenkins, forfatteren av denne artikkelen, balanserer på glatt fjell ved inngangen til Hang Son Doong. Det er 10 m ned på hver side. ”Selv om hulene er enorme, er det nesten umulig å se dem før man står like foran dem”, sier han.

I Loong Con-hulen klatrer en huleforsker gjennom en søyle av sollys.

Det ville vært plass nok til å bygge en 40-etasjes blokk på denne opplyste strekningen av Hang Son Doong – kanskje verdens største underjordiske hule.

Som et slott høyt hevet over omgivelsene lyser en fjellformasjon opp under et overlyshull i Hang Son Doong. Sjøen har nettopp blitt fylt med vann etter et uvær – et tegn på at huleforskningssesongen er på hell.

Lederne av ekspedisjonen, Deb og Howard Limbert, fører an gjennom den trappeformede labyrinten som er full av alger, inne i Hang Son Doong-hulen. Terrassene oppstår når det kalkspat-holdige vannet i de forskjellige bassengene renner over.

En jungel inne i en grotte? En gang for lenge siden raste taket i Hang Son Doong sammen. Da lyset kunne trenge inn, kom plantene i mengder. Mens Gareth ”Sweeny” Sewell klatrer opp mot overflaten, strever andre seg gjennom den såkalte Edammers hage.

Kanskje du er interessert i ...

Les også