Langfinnede flaggermusfisk holder seg like ved overflaten på utkikk etter plankton utenfor Japans subtropiske Bonin-øyer. Utpå ettermiddagen blir vannet turkis når de røde strålene fra solen som går ned, spres og blir svakere.

Galleri: Japans fargesprakende hav

Bli med og dykk i havet rundt Japan og opplev de fargesprakende fiskene som lever i mange sårbare økosystemer.

5. november 2010

Bli med og dykk i havet rundt Japan og opplev de fargesprakende fiskene som lever i mange sårbare økosystemer. Foto: Brian Skerry

115 km sørvest for Tokyo glir en murene gjennom de bløte korallgreinene i det kalde vannet i Suruga-bukten. Bukten er smal og går helt ned på over 2400 meters dyp.

Under isen er det pigger mot pigger da en kamtsjatkakrabbe på størrelse med en femkrone kryper over en sjøstjerne. Om 12 år vil krabben være på størrelse med et traktordekk.

Med sine skarpe øyne leter en Stellers havørn etter sild mellom isflakene utenfor Shiretoko-halvøya.

I det grunne vannet utenfor Hokkaido beveger en dragehodefisk seg på de piggete brystfinnene over glitrende vulkansand. Hos denne arten er det bare hunnene som har den spesielle Pinocchio-nesen.

Det lilla sekkdyret, som ikke har noe vitenskapelig navn, filtrerer vannet for føde. De lever bak en stein i en hule utenfor Chichishima-øya.

Utenfor Izu-halvøya kikker en kutling ut av tilholdsstedet sitt i en gammel colaboks etterlatt av en av de 127 millioner menneskene som lever over havflaten.

Sommerfuglfisken står stille, slik at en tofarget ”wrasse”-fisk (Labroides bicolor) kan rense huden dens. Japanerne har lenge vært fascinert av likheten mellom sommerfuglfiskens svart-hvite mønster og mønstrene på en klassisk samuraikimono.

En sandtigerhai ved Bonin-øyene skal snart føde. I de ni månedene den har vært drektig, har de to største haiungene spist søsknene sine for å overleve. En form for kannibalisme som er spesiell for denne arten.

Den vulkanske stranden ved Toyama-bukten har en blå glød. Lyset stammer fra blekkspruthunner av arten Watasenia scintillans, som gyter om våren, dør og skyller i land der armene lyser som millioner av lyseblå lysdioder.

Kanskje du er interessert i ...

Les også