I Stargate, et blått hull på øya Andros, blir Nordpassasjen lyst opp av dykker­lyktene.

Galleri: I dypets mørke

De blå hullene på Bahamas rommer en vitenskapelig gullgruve som kan kaste lys over underjordisk liv. Hadde de bare ikke vært så livsfarlige å undersøke...

23. august 2010

De blå hullene på Bahamas rommer en vitenskapelig gullgruve som kan kaste lys over underjordisk liv. Hadde de bare ikke vært så livsfarlige å undersøke... Foto: Wes C. Skiles

The Cascade Room på drøyt 24 meters dyp gir åpning for å dykke dypere inn i Dan’s Cave på ­øya Abaco. Siden midten av 1990-tallet har nesten 11 km av hulen blitt utforsket.

En dykker følger den linen som livet hennes avhenger av for å finne vei gjennom en skog av stalagmitter i Dan’s Cave på Bahamas-øya Abaco. En liten feil­manøvrering kan knuse de flere tusen år gamle formasjonene.

I Sawmill Sink på Abaco har bakterier farget vannet i 9 til 11 meters dyp, derfra og 6 meter nedover ligger et lag av giftig hydrogensulfid som dykkerne må svømme ­gjennom så raskt som det er forsvarlig.

I Sawmill Sink dykker ekspedisjonsleder og antropolog Kenny Broad ned gjennom bakterielaget.

Brian Kakuk er en erfaren huledykker. Her løfter han et over 3000 år gammelt kranium av en cuba-krokodille opp fra bunnen i Sawmill Sink. De nesten oksygenfrie blå hullene kan bevare knokler fra dyr og mennesker intakte.

”Plutselig tar den deg,” sier fotografen Wes Skiles om den ”sinnssykt farlige” strømvirvelen i Chimney Blue Hole utenfor øya Grand Bahama. Som avløpet i et kjempestort badekar, suger den ned millioner av liter når tidevannet kommer inn. En dykker holder seg på trygg avstand fra strøm­virvelen mens han setter opp utstyr for å måle gjennomstrømmingsfarten.

Dean’s Blue Hole ligger i en stille bukt på Long Island. Det er verdens dypeste undervannshule og er 180 meter dyp.

I tussmørket dukker Kenny Broad og Brian Kakuk opp til overflaten i Sawmill Sink, der de har samlet inn bakterieprøver og fossiler. ”Det er en fremmed verden som stadig vekk overgår våre villeste drømmer,” sier Kenny Broad.

Arkeolog Michael Pateman løfter opp et flere hundre år gammelt kranium fra en lucaya-indianer fra et avmerket funnsted 35 m nede i Sanctuary Blue Hole på Andros.

Brian Kakuk jobber med et arsenal av uvanlige redskaper. Med den store pipetten samler han opp rødt støv som for flere tusen år siden blåste dit fra Sahara.

En oppblåsbar hevepose henter opp en stalagmitt til overflaten, der den skal studeres nærmere for spor etter plutselige klimaendringer i fortiden.

I de mørke, blå hullene har dyr som denne 2,50 cm lange Agostocaris hulereken ikke noe behov for overflatepigmentering. Bare en del av rekens fordøyelsessystem har farge.

En dykker svømmer i det vakre Cascade Room i Dan’s Cave.

Kenny Broad strever med å komme seg til overflaten. Strømmen presser luftboblene ned i hulen på Abaco. Dykkerne må ta med seg ekstra luft ned i hulene på grunn av det sugende tidevannet.

Kenny Broad dykker ned i laget av hydrogensulfid i Sawmill Sink på Abaco Island. Forskere håper at undersøkelsene de gjør av bakterier som florerer i det oksygenfrie vannet, kan gi kunnskap om hvordan primitive livsformer kan føre til mer komplekse arter.

Midt i en skog av stalaktitter i Ralph's Cave på Abaco lyser Brian Kakuk med dykkerlykten på en gjennomsiktig stalagmitt. I perioder med lavere vannstand da hulene ble tørrlagt, grodde stalagmitter og stalagtitter sammen og dannet søyler.

Kenny Broad presser seg gjennom en trang passasje i Garbage Hole på Grand Bahama. Selv om tidevannsstrømmene fyller hullet med skrot, yrer det av liv.

Kenny Broad dykker ned i Dan’s Cave på Abaco, en av de mest spektakulære underjordiske hulene. Den er full av massive, flotte og skjøre mineralformasjoner.

Fridykkeren William Trubridge tar seg en hvil 25 meter under overflaten i Dean's Blue Hole på Long Island. Trubridge satte verdensrekord i dette vannhullet ved å holde pusten under vann i tre minutter og 56 sekunder.

Bilhjul og annet skrot driver rundt i Garbage Hole. Man svømmer gjennom folks drikkevann og hauger av søppel samtidig, sier Kenny Broad og tilføyer at det får en til å skjønne hvor viktig det er å verne disse stedene.

Det er dette man får se om man dykker ned og ser opp mot inngangen til Ben's Cave i nasjonalparken Lucayan på Grand Bahama. Nasjonalparken ble opprettet i 1970 for å verne et av verdens mest omfattende grottesystemer under vann.

Kanskje du er interessert i ...

Les også