Brune pelikaner som er smurt inn i olje fra utslippet i Mexicogolfen i 2010, klynger seg sammen på vinnerfotografiet i konkurransen Veolia Environnement Wildlife Photographer 2011. Den spanske fotografen Daniel Beltrá fanget motivet ved en midlertidig fugleredningsstasjon i Fort Jackson i Louisiana i USA. Bildet "gjør en katastrofe til kunst", sier dommer Mark Carwardine, som er zoolog og fotograf, i en uttalelse.

Galleri: Årets naturbilder 2011

Orrfugler i kamp og en nysgjerrig rev er blant motivene på noen av årets beste fotografier av ville dyr som er kåret i en britisk konkurranse.

9. november 2011

Orrfugler i kamp og en nysgjerrig rev er blant motivene på noen av årets beste fotografier av ville dyr som er kåret i en britisk konkurranse.

For å få dette vinnerbildet av en rød hunnrev i boks tilbrakte den tyske fotografen Klaus Echle flere måneder i Schwarzwald i Tyskland. Den dagen Klaus Echle tok bildet, var hunnreven hos ham i over to timer. "Hun var så avslappet at hun la seg ned ved siden av meg", sier han. Dommer Sophie Stafford, som er redaktør for BBC Wildlife, har denne kommentaren: "Selv om jeg har sett tusenvis av revebilder opp gjennom årene, kan jeg sitte i timevis og se på dette intime og stemningsfulle bildet."

Galapagoshaier svømmer gjennom en stripe av lys som kommer fra et forskningsskip i en lagune i Mosambikkanalen. Den tysk-sørafrikanske fotografen Thomas Peter Peschak var med på ekspedisjonen, som skulle telle bestanden av den utsatte haiarten. "Fordi vi ikke behøvde å bruke undervannsstroboskoper eller blits, var det mulig å gi et inntrykk av nattstemningen på stedet", sier Thomas Peter Peschak.

Fugler av arten svartdrongo stuper ned på dette vinnerbildet i kategorien Fugleatferd for å fange insekter på flukt fra en kontrollert steppebrann i Kaziranga National Park i den nordøstlige delen av India. "Varmen var ulidelig", sier den indiske fotografen Nilanjan Das, "og det var der jeg stod, omtrent 30 meter fra flammene." Fuglene, som tilsynelatende ikke lot seg affisere av varmen, jaktet bare i ti sekunder foran veggen av flammer og så forsvant de.

En flokk kongepingviner på dette vinnerbildet i kategorien Dyr i eget miljø vagger gjennom snøfokket på den britiske øya South Georgia i nærheten av Antarktis. Den norske fotografen Ole Jørgen Liodden tok bildet på sin fjerde tur til Antarktis, så han var forberedt på de barske forholdene. Mens han krøp sammen i snøstormen, "brukte jeg en ganske langsom lukkerhastighet for å fange det nesten vannrette snødrevet", sier han.

Et enormt fjell av sanddyner speiler seg i et kildevann i ørkengeoparken Alxa i Mongolias Gobi-ørken. Da den sveitsiske fotografen Alessandra Meniconzi klatret opp på den høyeste sanddynen i parken, ble hun helt overveldet av synet. "Jeg har aldri sett noe lignende: tusenvis av små vindskapte knauser, som hadde samlet seg til én gigantisk, og fordi speilingen i vannet doblet omfanget av scenariet, følte jeg det som om jeg var fanget midt ute på et enormt hav av sand", sier hun.

Den norske fotografen Aleksander Myklebust tilbrakte ti netter i et skjul for å få dette vinnerbildet i aldersgruppen 15-17 år av orrfugler i kamp. Hvert år slår de hønsestore fuglene leir på små territorier i nærheten av Ringsaker, og hver morgen setter de opp en forestilling for å imponere hunnene. Disse to hanene "skrålte" til hverandre bort over snøen mens de gjorde seg klar til dyst. Aleksander Myklebust beskar bildet slik at det fremhevet fuglenes eierforhold til territoriet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også