Fotoreportasje: Verdensarv i Norden

Den svenske fotografen og forfatteren Peter Hanneberg tar oss med på rundtur blant noen av Nordens vakre verdens­arvssteder.

17. oktober 2012 av Peter Hanneberg

Hva har Serengetis vidstrakte sletter til felles med forhistorisk klippekunst på Iberiahalvøya eller Frihetsgudinnen i New York?

De er alle en del av verdensarven – opptatt på UNESCOs verdensarvliste fordi de anses for å være av spesiell kultur- eller naturverdi for menneskeheten. I år er det 40 år siden konvensjonen om vern av verdens kultur- og naturarv ble vedtatt. I dag står det 962 steder på listen, sju av dem er norske: Blant annet står Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke og gruvebyen Røros på listen.

På disse sidene tar den svenske fotografen og journalisten Peter Hanneberg oss med på en rundtur blant noen av Nordens vakre verdensarvsteder. Under arbeidet med den siste boken sin Världsarv – människans mästerverk har han besøkt hundre av UNESCOs verdensarvsteder i 45 land med kameraet sitt.

Spesielt gjorde det inntrykk på ham å besøke de mystiske stedene der kulturer har gått under, som f.eks. Påskeøya, inkabyen Machu Picchu og bushfolkets klippekunst i det sørlige Afrika.

"Men man trenger bare å reise i Norden for å finne en fantastisk kulturarv, som samenes Laponia eller vikingenes tidlige bosteder", sier han.

Fotografen

Peter Hanneberg begynte å fotografere som tenåring og er utdannet i biologi og journalistikk ved universitetet i Stock­holm.

Kanskje du er interessert i ...

Les også