Fotoreportasje: Tørkerammet i Texas

Store deler av det vestlige Texas fikk nærmest ikke noe regn i hele 2011. Tørken presser mange bønder til å selge dyrene sine.

21. november 2012 av Robb Kendrick

Han har sett alt dette før. Som gutt på 1930-tallet opplevde Bill Tullos hvordan støvstormene slukte familieranchen – der han fremdeles bor – utenfor San Angelo i Texas. Det var enda verre på 1950-tallet, da regnet uteble helt. Beitemarkene visnet. Vannhullene tørket ut. "Vi sa: 'Det blir regn i morgen.' Men vi ventet i sju år før tørken endelig ble brutt", sier Bill Tullos.

I 2011 så han tegnene igjen. "Normalt er mai og juni de regnfulle månedene her, men vi fikk ikke noe regn i det hele tatt," sier han. Så begynte han å selge dyrene sine på det lokale auksjonshuset. Først kveget, så sauene og geitene. "På 1950- tallet gikk jeg nesten konk. Denne gangen var jeg fast bestemt på at det ikke skulle skje igjen."

Over hele Vest-Texas var folk i ferd med å bukke under. De som greide å holde ut, brukte formuer på fôr til kveget eller på vann til de støvete beitemarkene, men mye av vannet fordampet før det trengte ned i bakken. I mai 2011 lå mange marker bare.

I september hadde Texas opplevd de tørreste 12 månedene i historien. Bøndene i hele delstaten hadde tapt rundt 45 milliarder kroner, og mange spurte seg selv om det fremdeles var mulig å fortsette å leve av det de hadde gjort til nå. Sist vinter kom det endelig litt regn, men veien tilbake til bedre tider er fremdeles lang.

Fotografen

Som prisbelønnet National Geographic-fotograf har Robb Kendrick reist i over 75 land. Han er født og opp­vokst i Texas, men bor i dag i Mexico med kone og barn.

Kanskje du er interessert i ...

Les også