Fotoreportasje: Min arktiske verden

Fotografen Norbert Rosing har viet sitt liv til å fortelle om den arktiske villmarken med bildene sine, og slik bevare Arktis’ skjønnhet. Her forteller han både med ord og bilder.

13. desember 2012 av Norbert Rosing

Det finnes ingen steder i verden som Arktis. Jeg lever for å fortelle om denne vakre villmarken.

Kongen av Arktis er isbjørnen. Bjørnene parer seg på isen mellom april og juni. Etter at hun har født, holder hunnen seg i hulen sin der hun dier ungene. Hun dukker opp igjen om våren for å jakte på sel. Isbjørner på tre måneder ser harmløse ut – de ligner på søte bamser. Men selv i så ung alder er klørne deres skarpe som kniver. Jeg har sett bjørn innsmurt i blod fra et drap på en sel, og uttrykket endres fullstendig. Å se dem i øynene kan gi en gysninger nedover ryggen. Disse ville dyrene kan rive deg i filler.

Man nærmer seg langsomt dyret, mot vinden, slik at det ikke kan lukte eller høre at man kommer. Jeg konsentrerer meg bare om å ta bilder, og lar inuittføreren føre oss så nær innpå som mulig uten å forstyrre dyret eller omgivelsene.

Jeg er bekymret for Arktis fordi befolkningen i verden øker og økosystemet kollapser. I det norske polarområdet ser man ned i vannet og ser en masse liv: hval, maneter … men nå ser man også en masse plast og gamle fiskegarn. Vi er nødt til å bevare den vakre renheten i Arktis, ikke forurense den.

Fotografen

Den tyske fotografen Norbert­ Rosing ble bergtatt av Arktis på sine tidlige ekspedisjoner til Skandinavia. I 1988 begynte han sitt livslange prosjekt med å dokumentere isbjørn­ og deres verden. Hans reportasjer i National Geographic har også omhandlet inuitter, atlanterhavshvalrossen og nordlyset.

Se flere bilder

Kanskje du er interessert i ...

Les også