Verdens vanskeligste topp?

Hvilket fjell er det vanskeligste å bestige? K2, Cerro Torre og Mount McKinley er alle kandidater, men Baintha Brakk, også kjent som The Ogre (menneskeeteren), overgår dem alle med ekstremt vanskelige klatreforhold, vekslende vær og sultne bjørner.

8. mai 2013 av Hans Henrik Fafner

Det er mange kriterier for hva som gjør fjellklatring farlig og vanskelig, og plassen på verdensrangeringslisten har lenge vært et hett diskusjonstema blant klatrere.

Verdens nest høyeste fjell, K2, som ligger på grensen mellom Pakistan og Kina, er kandidat med elendige værforhold og høy dødelighet blant klatrere.

Eller kanskje er det Annapurna, der rasfaren alltid lurer?

Cerro Torre mellom Argentina og Chile er bare 2685 meter høyt, men toppen består av nesten loddrette og svært uforutsigelige isvegger.

Og selv om Denali – bedre kjent som Mount McKinley – ser forholdsvis tilgjengelig ut, betyr beliggenheten i det nordlige Alaska at oksygenforholdene er ekstremt vanskelige.

Baintha Brakk

Men Baintha Brakk hører uten tvil til blant de svært vanskelige. I fagkretser kalles fjellet The Ogre – menneskeeteren. Øverst oppe reiser fjellet seg vel 3000 meter på en horisontal avstand på mindre enn 2000 meter, noe som er en ekstrem stigning. Det har så langt man vet bare lyktes mennesker å nå toppen av det 7285 meter høye fjellet to ganger.

Første gang var en britisk ekspedisjon i 1974, der to av deltakerne, Dough Scott og Chris Bonington nådde toppen via en hundre meter høy, loddrett granittvegg. Det var mot kvelden den 13. juli. Neste morgen bega de seg ned igjen, og kort etterpå kom Scott i vanskeligheter da han firet seg ned. Han braket inn i fjellveggen og brakk begge anklene. Resten av turen ned måtte han gjennomføre på blødende knær.

Og da han og Bonington møtte ekspedisjonens to andre deltakere lenger nede, falt den ene av disse i det vanskelige terrenget og brakk en arm og flere ribben.

Da de etter flere dagers forsinkelse på grunn av snøstorm kom frem til base-camp, hadde ekspedisjonens hjelpere forlatt leiren. De hadde trodd at Menneskeeteren hadde fortært enda fire våghalser, så den strabiøse turen ned tok ytterligere flere dager før klatrerne kom til et sted hvor de kunne bli hentet med helikopter.

Som om fjellet ikke er farlig nok i seg selv, er det i området et stort antall sultne bjørner som ofte har spist opp ekspedisjonernes depoter – og i tillegg ligger fjellet i en konfliktsone mellom India og Pakistan.

Kanskje du er interessert i ...

Les også