Var Mallory den første på Everest?

George Mallory var muligens den første til å bestige verdens høyeste fjell. Liket hans ble funnet på Mount Everest i 1999.

3. mai 2013 av Hans Henrik Fafner

George Mallory og Andrew Irvine ble sist sett 8. juni 1924. Da befant de to mennene seg ca. 800 fot fra toppen av Everest. Deres videre skjebne er fortsatt et mysterium.

Mallory hadde vært på Everest før

I 1921 deltok George Mallory i en ekspedisjon som forberedte det endelige fremstøtet mot toppen, og som utarbeidet de første brukbare kartene over fjellmassivet.

I 1922 var han tilbake i Himalaya, og han var overbevist om at han skulle være den første til å nå toppen. Han klatret sammen med Howard Somerwell og Edward Norton, og selv om de tre av etiske grunner nektet å bruke oksygenflasker, kom de 8225 meter opp før de måtte gi opp forsøket.

Mallory: "Fordi det er der"

Mallory var imidlertid oppsatt på å gjennomføre planen. I en alder av 35 år mente han at det var siste mulighet, og han snakket selvsikkert om at verden ville se ham på toppen innen kort tid. Det er han som angivelig skal ha svart "fordi det er der", på spørsmålet om hvorfor han var så besatt på å bestige fjellet.

Hans gylne sjanse kom i juni 1924, da han deltok i den tredje store, britiske Everest-ekspedisjonen. Denne gangen brukte han oksygenflaske og alt syntes å gå etter planen. En hjelper ved navn Noel Odell så Mallory og hans gruppe siste gang 8. juni klokken 12.30. Da var de ennå på vei opp, men da de aldri kom ned igjen, vet ingen hva som skjedde etter det.

En brukt oksygenbeholder ble senere funnet, og Andrew Irvines isøkser dukket opp av snøen i 1933. En ekspedisjon fant Mallorys lik i 1999. Datteren hans har senere fortalt at han hadde tatt med seg et bilde av kona for å legge det igjen på toppen. Noe slikt bilde ble ikke funnet på det ellers godt bevarte liket, og det brukes som argument for at det faktisk var George Mallory og Andrew Irvine som var de første mennene på Everest.

Kanskje du er interessert i ...

Les også