Rushtid på Mount Everest

Trengsel på verdens topp kan i verste fall koste menneskeliv.

22. mai 2013

På vei opp Sørøstryggen på Mount Everest i fjor vår passerte fjellklatreren Mark Jenkins fire døde mennesker. Det var bare 4 av de 10 som døde på Everest i 2012. Hvorfor disse fire omkom, er ennå uvisst.

Mange av de siste dødsfallene på Mount Everest tilskrives en farlig mangel på erfaring i store høyder. I dag har 90 prosent av fjellklatrerne på Mount Everest kjøpt seg plass på en ekspedisjon med fører, og mange av dem mangler de grunnleggende ferdighetene i klatring.

Everest er overfylt

Dessuten er det slik at de to standardrutene, Nordøst- og Sørøstryggen, er faretruende overfylt. I 1963 nådde bare seks mennesker toppen; våren 2012 strømmet over 500 opp dit.

"Da jeg kom til toppen 25. mai, var det så mange andre der at jeg ikke kunne finne noe sted å stå. Og nede ved Hillary-trinnet var det så lang kø at noen av de som var på vei opp, måtte vente i over to timer mens de skalv av kulde, og kreftene ebbet ut", skrev Mark Jenkins, som deltok i en National Geographic-støttet ekspedisjon til toppen i fjor vår.

"På en spesielt vanskelig strekning har minst 20 mennesker festet til et enkelt, slitt tau forankret med en eneste, godt bøyd metallsikring som er hamret ned i isen. Hvis sikringen ryker, vil tauet eller karabinen øyeblikkelig gi etter for vekten av et titalls fallende klatrere som definitivt ville rulle nedover fjellsiden og i den visse død."

Det må noen gjennomgripende forandringer til for å øke sikkerheten på verdens høyeste fjell, sier flere erfarne Everest-fjellførere. Og det er stort behov for å få fjernet de døde og for å få ryddet opp i alt søppelet og alle de menneskelige ekskrementene som også preger verdens høyeste fjell.

Dødsofre på Everest

Siden 1921 har i alt 240 mennesker dødd på Mount Everest – 157 av dem var ekspedisjonsmedlemmer, 83 var sherpaer.

Dødsårsaker (ekspedisjonsmedlemmer/ sherpaer): Fall: 50/15 Ras: 18/30 Kulde/Forfrysninger: 25/1 Issprekker/Isfall: 6/18 Høydesyke: 17/7 Utmattelse: 18/0 Andre årsaker: 23/12

Kanskje du er interessert i ...

Les også