Matterhorn brakte triumf og tragedie

Den første bestigningen av Matterhorn i Sveits kostet fire mann livet.

8. mai 2013 av Hans Henrik Fafner

Triumf og tragedie er aldri langt fra hverandre i fjellklatring.

Etter at seks andre ekspedisjoner hadde slått feil, lyktes den erfarne britiske fjellklatreren Edward Whymper i 1865 med å nå toppen av den sveitsiske toppen Matterhorn (4478 moh.) som den første noensinne.

Under den farlige nedstigningen gikk de sju mennene i gruppen med tau mellom seg. Katastrofen var et faktum da den yngste deltakeren, Douglas Hadow, snublet. Han slo ut med armene, men falt. Tauet røk, og han trakk de tre mennene under seg med i fallet.

"I to eller tre sekunder så vi våre kamerater gli på ryggen nedover, med armene spredt ut i et forsøk på å redde seg selv. En etter en forsvant de", skrev Whymper etterpå.

Tre av de omkomne ble funnet lenger ned som "uformelige rester av menneskelig liv", mens den fjerde, lord Fancis Douglas, aldri er blitt funnet.

Katastrofen rystet England. " er fantastisk. Men er det liv? Er det en plikt? Er det fornuftig? Skal det tillates? Er det ikke galt?" skrev avisen The Times. Dronning Victoria vurderte å forby fjellklatring.

Det ble også rettet kritikk mot ekspedisjonen for ikke å ha testet tauet før bestigningen av Matterhorn, og det ble satt spørsmålstegn ved fornuften i å ta med en helt ung mann som Hadow, som tydeligvis ikke var erfaren nok til en så vanskelig oppgave. Men den vesle byen Zermatt, der ekspedisjonen hadde startet fra, ble satt på kartet og ble i de neste årene et yndet mål for fjellklatrere.

Kanskje du er interessert i ...

Les også