Leonardo da Vinci var fjellklatrer

Leonardo da Vinci klatret opp alpetoppen Monte Rosa i det 15. århundret.

8. mai 2013 av Hans Henrik Fafner

I det 15. århundret var den vanligste grunnen til å begi seg opp i fjellene å bygge et alter. Men mye tyder på at den store kunstneren, oppfinneren og vitenskapsmannen Leonardo da Vinci klatret den italienske siden av alpetoppen Monte Rosa på slutten av århundret.

Ingen vet hvor langt opp han kom, eller akkurat hvor han har vært på fjellmassivet.

"Jeg så at himmelen over meg var svært mørk", skrev han senere i sine notater, noe som tyder på at han har vært ganske høyt oppe. Og han fortsetter: "Og når solen skinte på fjellet, var den mye klarere der enn i lavlandet nedenfor, fordi en mindre mengde atmosfære lå mellom toppen og solen."

Hva som drev ham, var hans karakteristiske nysgjerrighet. Han interesserte seg for den evige snøen på toppen, hvordan snøkappen vokste og minket med årstidene, og ikke minst hvor det ble av smeltevannet. Han konkluderte med at fjellet "er startpunktet for fire elver som renner i fire forskjellige retninger gjennom hele Europa".

Han mente også å ha observert at intet annet fjell hadde sin fot så høyt over havet, noe han så som grunnen til at det stikker opp over de fleste skyer. "Her faller det sjelden snø, bare hagl om sommeren når skyene er høyest oppe", skrev han.

Opplevelsen ga ham inspirasjon til maleriene hans i årene etterpå, der det ofte ligger fjell bak hans vanlige religiøse motiver, og han begynte å eksperimentere med fargen på himmelen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også