Ingen høyere enn Stalin

Fjellklatreren Yevgenij Ablakov ble folkehelt i Sovjetunionen etter sine ekspedisjoner.

8. mai 2013 av Hans Henrik Fafner

Det er mye nasjonal prestisje i å erobre fjelltopper. Man hadde alltid gått ut fra at Leninfjellet (7134 moh.) var det høyeste i Sovjetunionen, men da det i 1928 ble slått fast at det faktisk var en høyere topp i nærheten, ga sovjetledelsen i Moskva den navnet Stalin, og så måtte de sende folk til toppen.

I spissen for ekspedisjonen stod den erfarne fjellklatreren Yevgenij Ablakov, og han nådde målet, 7495 meter oppe, 9. september 1933.

Ni år etter sin død hadde Josef Stalin falt så kraftig i politisk unåde at fjellet i 1962 ble omdøpt til Kommunismens tinde, og etter Sovjetunionens sammenbrudd fikk det sitt nåværende navn, Ismoil Somoni.

Men uavhengig av de politiske forholdene er Yevgenij Ablakov fremdeles en av historiens store fjellklatrere.

Ablakov ble folkehelt i begynnelsen av 1943 da han utførte enda en oppgave av nasjonal betydning. På det tidspunktet herjet andre verdenskrig og tyskerne hadde plassert det nazistiske flagget på toppen av Elbrus, det høyeste fjellet i Kaukasus.

Ablakov og en gruppe elitefjellklatrere fra Den røde armé banet seg vei gjennom minefelter og ufremkommelige snødekte områder med ett eneste mål for øyet, nemlig å plante Sovjetunionens røde fane med hammer og segl på toppen. Den 17. februar lyktes oppdraget, som har kommet til å stå som et viktig vendepunkt i det 15 måneder lange slaget om Kaukasus.

Kanskje du er interessert i ...

Les også