Fjellklatrernes åndelige far

Dikteren Francesco Petrarca er muligens historiens første fjellklatrer.

8. mai 2013 av Hans Henrik Fafner

Den italienske renessansedikteren Francesco Petrarca mente selv at han var det første mennesket siden oldtiden som hadde klatret opp et fjell kun på grunn av utsikten.

På den tiden var den slags svært uvanlig. I den grad at da han 26. april 1336 nådde toppen av det 1912 meter høye fjellet Mont Ventoux i de franske Alpene, beskrev han den 18 timer lange turen i et brev til sin skriftefar, augustinermunken Dionigi di Borgo San Sepolcro. For opp gjennom middelalderen og et stykke inn i moderne tid var Alpene fremdeles terra incognito – ukjent land. Selv om det bodde en liten befolkning av gjetere og jegere inne i fjellmassivet, var det en vanlig oppfatning at Alpene var hjemsøkt av drager og andre uhyrer. Vanlige mennesker krysset bare Alpene hvis det var absolutt nødvendig.

"Mitt eneste motiv var ønsket om å se hva en så stor høyde hadde å by på", skrev han til San Sepolcro.

Historikere har senere tvilt på innholdet i brevet. Beskrivelsen kan være ren fantasi, mener noen, mens andre påpeker at andre muligens har kommet frem til fjelltoppen før ham. Men det er ikke det avgjørende.

Petrarca står som en viktig representant for renessansen, da mennesket begynte å få et annet forhold til naturen, og i denne tankegangen ble det plutselig legitimt å klatre opp på et fjell bare fordi det lå der. Det er nok også grunnen til at han ofte beskrives som fjellklatrernes åndelige far.

Kanskje du er interessert i ...

Les også