Fjellklatreren Gerlinde Kaltenbrunner

Gerlinde Kaltenbrunner er den første kvinnen i historien som har besteget alle verdens 14 topper over 8000 meter uten ekstra oksygen; en bedrift hun fullførte på K2 i august 2011.

27. juni 2013 av Amanda Fiegl

Den 42 år gamle østerrikeren har pløyd seg gjennom snø som rakk henne til brystet, i temperaturer under frysepunktet og med steinras som har fått andre til å snu. På tross av det sier den erfarne fjellklatreren at hun føler seg ”ganske trygg” det meste av tiden.

Hvorfor klatrer du?

Jeg er fullstendig meg selv når jeg befinner meg i fjellene uten annet enn det høyst nødvendige. Det er en frihet i total konsentrasjon. Ikke noe annet eksisterer, bare klatringen.

Er det et eller annet spesielt du alltid tar med deg?

Armbåndet mitt fra Tibet. Steinene symboliserer styrke, energi, suksess og helse.

Hva er det mest skremmende øyeblikket du har opplevd?

På fjellet Dhaulagiri [i Nepal] kom det et ras en morgen i 2007, og jeg ble revet med mens jeg lå i teltet mitt. Da det stoppet, ante jeg ikke om jeg var oppe eller nede; det var så mørkt. Men jeg tenkte: OK, jeg kan i det minste puste. Jeg har alltid en liten kniv med meg, så jeg kunne skjære et hull i teltduken. Jeg var livredd for at snøen skulle kvele meg. Sakte, men sikkert jobbet jeg meg ut. Jeg lette etter de tre spanske klatrerne som hadde slått leir nær meg. To av dem var døde. I det øyeblikket syntes alt å være over. For første gang var det eneste jeg ønsket, å forlate fjellet.

Hvordan kom du over den forferdelige opplevelsen?

Det hjalp å snakke med mannen min, Ralf, som også er fjellklatrer og forstår meg fullt og helt. Jeg innså at jeg ikke kunne omgjøre tragedien, og at jeg ikke kunne slutte å klatre – det er mitt liv. Et år senere vendte jeg tilbake til det samme stedet. Det var den vakreste soloppgangen jeg noen gang har sett. Glede og sorg kan være så nær forbundet.

Har du alltid ønsket å klatre i fjell?

Ja. Som tenåring drømte jeg om å bli profesjonell fjellklatrer, men jeg visste ikke hvordan. Jeg var sykepleier til 2003. Etter det våget jeg å satse fullt og helt på klatringen.

Hvilket råd ville du gi en tenåring med samme drømmer i dag?

Det viktigste er å ha denne lidenskapen inni seg. Det handler ikke om hva andre sier er best for en – lytt til sjelen, kroppen, magefølelsen. Hvis man virkelig elsker noe, vil man alltids finne en måte å nå det på. Men uten lidenskap blir det likegyldig.

Kanskje du er interessert i ...

Les også