Et umulig dilemma

På Siula Grande i Peru utspilte det seg et drama i 1985. En fjellklatrer ble etterlatt for å dø, men overlevde.

8. mai 2013 av Hans Henrik Fafner

Det 6344 meter høye fjellet Siula Grande er ikke det høyeste av de peruanske, men nok det mest kjente. Og det skyldes ikke minst et vanvittig drama rundt to menn.

I 1985 klatret to briter, 25 år gamle Joe Simpson og 21 år gamle Simon Yates, opp fjellet fra vest, noe som ingen hadde gjort før dem. På tre dager nådde de toppen, og bega seg nedover igjen. Så falt Simpson og brakk det ene benet.

Yates stod overfor et dilemma. Skulle han etterlate vennen på fjellet og redde seg selv? Han bestemte at de begge skulle ned sammen. Mens det raste en voldsom snøstorm, ble han stilt overfor nok en tung beslutning: Han var i gang med å fire Simpson ned en bratt isvegg, og innså at tauet var for kort. Simpson hang i luften, og Yates hadde ikke krefter til å trekke ham opp igjen. Imens begynte han selv å gli mot avgrunnen i løssnøen. For å redde seg selv skar Yates over tauet. Simpson falt omkring 30 meter i løssnø, raste videre nedover og endte i bunnen av en issprekk.

Yates var sikker på at Simpson hadde omkommet og bega seg til tilbake til base-camp. Men ved et mirakel hadde Simpson overlevd, kjempet seg opp, og i løpet av tre døgn krabbet han tilbake til base-camp, bare noen få timer før resten av ekspedisjonen ville ha forlatt stedet.

Det første Simpson gjorde, var å takke Yates for å ha reddet livet hans. Senere har det vært diskutert om hvorvidt Yates virkelig skar over tauet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også