Edmund Hillary var bare reserve

Den ene av de to første mennene som besteg Mount Everest, skulle slett ikke ha stått på toppen av fjellet. Edmund Hillary var ekspedisjonens reserveklatrer.

3. mai 2013 av Hans Henrik Fafner

Edmund Hillary (f. 1919) var en tynn og ranglete gutt under oppveksten på Ny-Zealand. Han var dessuten svært sjenert og søkte tilflukt i bøker og dagdrømmer. Men på en skoleutflukt til Mount Ruapehu (2797 moh.) oppdaget han at han var langt mer hardfør enn klassekameratene. Og at han var fascinert av fjell.

Edmund Hillary, en sjenert birøkter

Mens han studerte matematikk på universitetet, gjennomførte han sin første egentlige fjellklatring, da han i 1939 nådde toppen av Mount Ollivier, og senere ble han birøkter. Da kunne han nemlig jobbe bare om sommeren, mens han i vinterhalvåret kunne konsentrere seg om å klatre.

I 1952 ble han og vennen George Lowe invitert til å delta i det britiske forsøket på å nå toppen av Everest. Hillary var i ferd med å takke nei, spesielt fordi det ble klart at han ikke skulle få Lowe som klatrepartner. Men han ble overtalt. Til slutt ble det slik at de to erfarne fjellklatrerne Tom Bourdillon og Charles Evans skulle gjøre forsøket, og hvis det slo feil, skulle Hillary være klar til å tre inn sammen med sherpaen Tenzing Norgay.

Edmund Hillary når toppen 29. mai

Ekspedisjonen satte opp base-camp i mars 1953, og 26. mai dro Bourdillon og Evans mot toppen. De måtte imidlertid snu da Evans oksygenapparat sviktet, 91 meter fra toppen. Så ble reserven sendt av gårde, og 29. mai klokken 11.30 stod de to sammen, øverst oppe på Mount Everest.

Kanskje du er interessert i ...

Les også