Søppelet flyter på Everest

I den første oppryddingen på Mount Everest ble 25 tonn søppel tatt ned fra fjellet. Brukte telt, tomme oksygenflasker og enorme mengder tunfisk på boks utgjør det meste av søppelet.

3. mai 2013 av Hans Henrik Fafner

Da Edmund Hillary og Tenzing Norgay besteg Everest i 1953, besto ekspedisjonen av 1200 mann. De hadde med seg kassevis av utstyr og forsyninger, og selv om de fleste av deltakerne ble værende i base-camp, tok en del av dem turen et godt stykke opp i fjellet for å sette opp leirer og depoter for hovedpersonen. Hillary innrømmet senere at ekspedisjonen etterlot betydelige mengder søppel på fjellet.

Siden har hver enkelt ekspedisjon blitt mindre, men det har blitt flere av dem, og særlig i de siste 30 årene har Everest også blitt offer for en type masseturisme. En deltaker på en av de moderne, kommersielle turene til toppen betaler gjerne omkring 65 000 dollar for fornøyelsen, og reisende i den prisklassen synes gjerne at andre kan rydde opp etterpå. Siden Hillary har over 3000 personer nådd toppen; enda flere har forsøkt, og det har satt sitt merke på miljøet.

I 2010 startet de nepalske myndighetene en mer systematisk opprydding, og den første ryddeekspedisjonen som nesten nådde toppen, tok med seg 25 tonn søppel ned av fjellet. Det var brukte telt, tomme oksygenflasker og enorme mengder tunfisk på boks. Ekspedisjonen gjorde også mindre behagelige funn. Liket av en sveitsisk fjellklatrer som hadde omkommet på fjellet et par år tidligere, ble gravd frem av snøen, og man fant også to av ofrene fra katastrofen i mai 1996. Siden 1953 har vel 300 mennesker mistet livet på Everest, og rundt 120 av dem ligger der ennå.

Søppelet blir møysommelig transportert ned til base-camp, og det som ikke kan brytes ned lokalt, sendes videre til Lukla, der det flys til Kathmandu. Der har myndighetene nå bestemt at hver ekspedisjon skal legge igjen et depositum på 4000 dollar, noe som skal sikre at de tar med seg alt utstyr ned igjen, men miljøgrupper sier at dette er småpenger og derfor virkningsløst.

Kanskje du er interessert i ...

Les også