Livsfarlig ferd på K2

Gerlinde Kaltenbrunner – den første kvinnen som har besteget alle de høyeste toppene uten ekstra oksygen – måler krefter med døds­sonen på verdens nest høyeste fjell, K2.

20. april 2012 av Karen Gunn, sjefredaktør, National Geographic Nordic

I dag er det nesten hverdagskost at folk drar ut for å bestige Mount Everest.

Med en fortid som guide i de greske fjellene forstår jeg virkelig gleden ved den storslåtte naturen og de fysiske utfordringene. For meg synker begeistringen likevel noe ved tanken på frostskader og mulig dødsfare.

Jeg blir samtidig både fascinert og opprørt over hva som driver mennesker til å sette livet på spill for å stå på et bestemt punkt på kloden – særlig når dette punktet allerede har blitt nådd av mange andre på forhånd, og mange flere har dødd i forsøket. Og nettopp av den grunn er det merkelig fascinerende å lese om det vanvittige vågemotet til disse eventyrerne.

K2 – verdens nest høyeste fjell – anses for å være et av de vanskeligste fjellene å bestige. På Mount Everest dør i gjennomsnitt én for hver hundre fjellklatrer som når toppen. På K2 dør én for hver fjerde som når toppen. Så selv om det nå har blitt hverdagskost å bestige verdens høyeste fjell, skal man aldri underslå hvor farlig det er.

Vi har fulgt en ekspedisjon av erfarne fjellklatrere til toppen av K2. Ekspedisjonslederen er østerrikske Gerlinde Kaltenbrunner (over i midten), som gjør sitt fjerde forsøk på fjellet og har sett opptil flere kolleger dø i forsøket.

Les K2-artikkelen

Klikk på Last ned-knappen nedenfor. Når du klikker, blir du bedt om å registrere deg som bruker. Det tar omtrent et minutt og er helt gratis.

Så sett deg godt til rette og gjør deg klar til å bli både fascinert og opprørt ...

Verdens høyeste fjell

Mount Everest: 8850 meter

K2: 8611 meter

Kanchenjunga: 8586 meter

Lhotse: 8516 meter

Makalu I: 8485 meter

Kanskje du er interessert i ...

Les også