Kilimanjaro: Afrikas høyeste fjell

Kilimanjaro er ikke teknisk vanskelig å klatre opp, men gir utfordringer som risiko for høydesyke.

8. mai 2013 av Hans Henrik Fafner

Å klatre opp Kilimanjaro i Øst-Afrika byr slett ikke på de samme tekniske vanskelighetene som de høye toppene i Himalaya, og med klimaforandringene har isbreen på toppen blitt betydelig mindre, noe som gjør turen enda lettere. Fortsetter denne utviklingen, vil Kilimanjaro være isfritt om 20 år.

Men ikke desto mindre er turen ganske farlig. I både 1861 og året etter forsøkte den tyske offiseren Carl Claus von der Decken å nå toppen, men måtte gi opp, og da den tyske geologen Hans Mayer utfordret fjellet i 1887, ble resultatet det samme.

Da Mayer gjorde et nytt forsøk året etter, denne gangen sammen med kartografen Oscar Baumann, gikk det storpolitikk i ekspedisjonen. De kom midt oppi i Abushiri-opprøret, som var lokalbefolkningens voldelige protester mot at deler av tysk Øst-Afrika samme år var gitt til sultanen av Zanzibar. Opprørerne tok begge menn til fange, og løslot dem bare mot en større pengesum.

I 1889 klarte Hans Mayer sammen med Yohanas Kinyala Lauwo og østerrikeren Ludwig Purtscheller å nå toppen med en ny ekspedisjon.

Den største faren ved Kilimanjaro er den tynne luften. Lungeødem ved høydesyke (HAPE) setter vanligvis inn ved 2500 meter over havet, og lenger oppe kan man risikere å bli rammet av HACE, som er væskeansamlinger i hjernen. Derfor må man sette av ca. en uke til turen opp og ned, noe som gir rom for hviletid, da kroppen kan venne seg til stigningen. I dag er det også forbudt å ta turen uten å hyre en lokal guide og bærere til å transportere utstyret. Dette skaper arbeidsplasser i det fattige Tanzania, men det er også en sikkerhetsforanstaltning.

Lokalt finnes det altså en befolkning som lever av å bestige fjellet, og de er vant til de varierende forholdene. Den 26. desember 2004 satte den lokale fjellklatreren og guiden Simon Mtuy fartsrekord på fjellet. Han løp opp til toppen, 5895 meter over havet, og ned igjen på 8 timer og 27 minutter.

Kanskje du er interessert i ...

Les også