Den legendariske K2-ryggen på den kinesiske siden er så avsidesliggende og vanskelig at de fleste klatrere bruker fjellkjeden Karakoram fra den pakistanske siden. Her bærer medlemmer av 2011-ekspedisjonen opp utstyr til foten av det 8611 meter høye fjellet.

Galleri: Verdens farligste fjell

Gerlinde Kaltenbrunner – den første kvinnen som har besteget alle de høyeste toppene uten ekstra oksygen – måler krefter med døds­sonen på verdens nest høyeste fjell, K2.

25. april 2012

Gerlinde Kaltenbrunner – den første kvinnen som har besteget alle de høyeste toppene uten ekstra oksygen – måler krefter med dødssonen på verdens nest høyeste fjell, K2. Foto: Tommy Heinrich.

Gerlinde Kaltenbrunner har vokst opp med skisport i fjellene i hjemlandet Østerrike.

Det tok flere titalls kameler og åtte kirgisiske drivere å slepe 2,2 tonn utstyr over elven Shaksgams leie til den kinesiske baseleiren. Pris: 110 000 kroner – og åtte par solbriller.

Den kraftige strømmen holder på å ta en topuklet baktrisk kamel mens den krysser det iskalde vannet som kommer fra isbreene i Sarpo Laggo-dalen i fjellkjeden Karakoram. Kanalen var den siste, men vanskeligste hindringen gjennom vann før de kom fram til den kinesiske baseleiren.

Ralf Dujmovits og Gerlinde Kaltenbrunner, her kledd i dundresser, studerer ruten opp mot leir 4 og begynnelsen på ”dødssonen”. På dette stedet i over 8000 meters høyde når klatrere som velger å klatre uten oksygenflasker, grensen for det menneskekroppen kan klare. ”Den avgjørende forskjellen når man er uten oksygen, er evnen til å holde kulden på avstand”, sier Ralf Dujmovits. ”Man fryser innenifra fordi man ikke klarer å forbrenne nok fett til å holde seg varm.”

I bitende snøføyk sjekker Gerlinde Kaltenbrunner tauene som gruppen har brukt flere uker på å feste langs hele ruten – i alt er det nesten 2750 meter med tau.

Med stegjern, isøkser og tau som de tidligere har festet, krysser klatrerne vestover på siden av Nordryggen. Ruten viste seg å være mye brattere enn de hadde forventet på forhånd.

Forholdene var svært tunge da Gerlinde Kaltenbrunner tok et selvportrett med Ralf Dujmovits i bakgrunnen. Det var vanskelig å slappe av selv i det flate terrenget som førte til leir 1, fordi breene på nordsiden av K2 er fulle av sprekker.

Kraftig sommersnø gjorde det vanskeligere å legge rute, holde seg tørr og grave ut telt etter stormene.

Gerlinde Kaltenbrunner klatrer opp de bratte, delvis snødekte fjellveggene til leir 2 bare stående på spissen av stegjernene. Som ledd i treningen før ekspedisjonene trener hun balansen ved å gå på line på tau spent mellom to epletrær.

Gerlinde Kaltenbrunner når toppen først. Deretter tar Maxut Zhumajev og Vassilij Pivtsov de siste skrittene side om side.

Klatrerne jubler mens videofotografen Zauski fanger inn øyeblikket.

Gerlinde Kaltenbrunner og Ralf Dujmovits gjenforenes ved depotet over den framskutte baseleiren etter å ha blitt atskilt på fjellet. ”Den gleden og lettelsen jeg følte da Ralf slo armene rundt meg, er nesten ubeskrivelig”, skrev Gerlinde Kaltenbrunner på sine nettsider, som hadde drøyt 17 millioner besøk den siste dagen på vei mot toppen. ”Mitt livs drøm har blitt virkelighet.”

Kanskje du er interessert i ...

Les også