Den gangen da Chimborazo var verdens høyeste fjell

På 1800-tallet trodde man at vulkanen Chimborazo i Ecuador var verdens høyeste fjelltopp.

8. mai 2013 av Hans Henrik Fafner

I mange år var det allment antatt at den sovende stratovulkanen Chimborazo i Ecuador var verdens høyeste fjelltopp. Med sine 6267 meter over havet tiltrakk den seg derfor stor oppmerksomhet.

Dette er uten tvil årsaken til at den tyske oppdagelsesreisende Alexander von Humboldt bestemte seg for å bestige fjellet da han var på reise i området i 1802. Han og hans ekspedisjon kom 5878 meter opp, men måtte snu da de sto overfor "en uoverskridelig kløft", som han skrev i dagboknotatene sine. Den egentlige grunnen til at han måtte gi opp ekspedisjonen, var imidlertid etter alt å dømme høydesyke.

Toppen ble først nådd et lite århundre senere. Den britiske fjellklatreren Edward Whymper, som hadde overlevd katastrofen på Matterhorn i 1865, besteg Chimborazo i 1880 sammen med en gruppe italienske hjelpere. Han ble derfor den første europeer som kom opp over 20 000 fot.

Men det fantes dem som satte spørsmålstegn ved om han nå virkelig hadde vært på toppen. For å fastslå sin egen prestasjon besteg han vulkanen enda en gang året etter, og sørget denne gangen for å dokumentere det ordenlig.

Chimborazo er faktisk verdens høyeste fjell

Historien har mer å by på om verdens høyeste fjell. Chimborazo er bare nummer 16 på verdensrangeringslisten, men med en annen måling ser det annerledes ut. De 6267 meterne er i forhold til havets overflate. Saken er bare at Jorden ikke er en perfekt kule. Ved ekvator buler den litt ut, noe som vil si at avstanden fra ekvator til jordkulens nøyaktige sentrum er større enn lenger mot nord eller sør. Chimborazo ligger én breddegrad sør for ekvator, mens Everest ligger 28 grader nord for – og det innebærer at man etter denne målestokken må legge 2,1 kilometer til Chimborazos høyde, noe som altså gjør det til verdens høyeste fjell.

Kanskje du er interessert i ...

Les også