Debatten om de sju toppene

Dick Bass ble i 1985 den første som besteg det høyeste fjellet på hvert av verdens sju kontinenter.

8. mai 2013 av Hans Henrik Fafner

Den amerikanske amatørklatreren, eventyreren og forretningsmannen Dick Bass ble i 1985 den første som erobret samtlige sju fjelltopper.

Han hadde selv fått ideen sammen med vennen Frank Wells, og prosjektet gikk ut på å bestige det høyeste fjellet på hvert av verdens sju kontinenter. The Seven Summits er Mount Everest (8850 moh.) i Asia, Aconcaqua (6962 moh.) i Sør-Amerika, Mount McKinley (6194 moh.) i Nord-Amerika, Kilimanjaro (5895 moh.) i Afrika, Elbrus (5642 moh.) i den europeiske delen av Russland, Mount Vinson (4897 moh.) i Antarktis samt Mount Kosciuzko (2228 moh.) i Australia.

Men dette var vanskelig å akseptere for enkelte klatrere, for Kosciuzko er for lett. Omkring 100 000 dagturister tar turen opp til toppen hvert år. Som en gjest skrev for noen år siden, er den største faren ved klatringen at du kan bli truffet av en av de mange terrengsyklistene på vei opp eller ned!

Dette fikk den erfarne fjellklatreren Reinhold Messner til å tenke nytt. Han slo fast at det 4892 meter høye fjellet Puncak Jaya (Carstensz Pyramid) skulle være blant de sju toppene, for det var i hvert fall en utfordring for seriøse klatrere. Fjellet ligger riktig nok på den indonesiske delen av øya New Guinea, men fordi denne ligger på samme kontinentalplate som Australia, ble hans Seven Summits anerkjent i klatrerkretser. Han var selv nummer to til å erobre dem alle.

Deretter ble det diskusjon om Elbrus. Den russiske toppen ligger faktisk så nær Europas allment anerkjente, geografiske østgrense at store deler av fjellet ligger i Asia. Det fikk andre fjellklatrere til å mene at den europeiske fjelltoppen på listen med rette burde være Mont Blanc (4810 moh.) i Alpene, men det er en annen historie.

Kanskje du er interessert i ...

Les også