For 2,5 millioner år siden: De første redskapene

Bouri-Hata, EtiopiaI åpent landskap var australopithecus-­forfedrene våre heller selv et bytte for løvene og hyenene enn en konkurrent til de samme byttedyrene. Men det endret seg da de første primitive steinredskapene dukket opp for 2,6 millioner år siden. Omkring 100 000 år senere brukte hominider på Bouri-halvøya redskaper til å skave ut kjøtt og marg fra åtsler av store pattedyr (illustrert til høyre). Det høye energiinnholdet i denne kosten har vært perfekt for å utvikle de større hjernene som er karakteristiske for den senere Homo, som krever mye næring.

14. juli 2010

Bouri-Hata, Etiopia

I åpent landskap var australopithecus-forfedrene våre heller selv et bytte for løvene og hyenene enn en konkurrent til de samme byttedyrene. Men det endret seg da de første primitive steinredskapene dukket opp for 2,6 millioner år siden.

Omkring 100 000 år senere brukte hominider på Bouri-halvøya redskaper til å skave ut kjøtt og marg fra åtsler av store pattedyr (illustrert til høyre). Det høye energiinnholdet i denne kosten har vært perfekt for å utvikle de større hjernene som er karakteristiske for den senere Homo, som krever mye næring.

Åtseleterne ved Hata hadde det travelt bare med å få nok å spise og overleve enda en dag. Men på evolusjonens vei kan den utvidelsen av kosten ha fått enorme konsekvenser.

Kanskje du er interessert i ...

Les også