Vitenskapens beste illustrasjoner i 2010

Se bilder som har gjort det usynlige synlig.

25. februar 2011 av National Geographic News

Den hittil mest detaljerte 3D-modellen av HIV-virus vant førstepremie i kategorien for illustrasjoner i konkurransen International Science and Engineering Visualization Challenge 2010.

Denne årlige konkurransen er støttet av tidsskriftet Science i samarbeid med USAs National Science Foundation og belønner bidrag som "engasjerer mennesker over hele verden og gir et nærbilde av vitenskapen på nye og visuelt forfriskende måter", heter det i en uttalelse. Vurderingskriterierne er blant annet visuell gjennomslagskraft, effektiv kommunikasjon, friskhet og originalitet.

En russisk gruppe under ledelse av Ivan Konstantinov analyserte data fra over hundre vitenskapelige tidsskrifter for å skape en digital avbildning av HIV som var så tett på virkeligheten som mulig. Den tofargede grafikken viser HIV (oransje) som angriper og smelter sammen med en immuncelle (grå). Det trekantede tverrsnittet viser hvordan viruset innkapsler seg for å omdanne cellen til en virusfabrikk.

"Vi anser denne typen 3D-modeller som en ny metode for å presentere og spre vitenskapelige data om allestedsnærværende menneskelige virus," sier Ivan Konstantinov ved Visual Science Company i en uttalelse.

Bidragene i 2010 har generelt vært "enestående" til å formidle vitenskap "på en måte som offentligheten kan forstå og forholde seg til", uttaler Monica M. Bradford, redaksjonssjef i Science.

"Den internasjonale konkurransen viser oppfinnsomheten og den tekniske ekspertisen hos forskere som visuelt er i stand til å tiltrekke et bredt publikum og engasjere dem i en opplevelse av vitenskapens komplekse natur og skjønnhet."

Kanskje du er interessert i ...

Les også