Steve McCurry og sjelens essens

Steve McCurry er best kjent for sitt portrett av den afghanske jenta med de grønne øynene. Men den verdensberømte fotografen har flere enn ett blinkskudd på CV-en.

20. april 2012

”Jeg ser etter det ubevoktede øyeblikket når selve essensen i sjelen titter frem, når erfaring står tegnet i en persons ansikt. Jeg forsøker å formidle hvordan det er å være den personen, en person fanget i et større landskap som man kunne kalle den menneskelige tilstand.”

Ordene stammer fra den verdensberømte fotografen Steve McCurry. Og de fleste som har stiftet bekjentskap med verkene hans, vil nok mene at han har lykkes med å fange den menneskelige tilstand i bildene sine.

Mest kjent er fotografiet av den afghanske flyktningjenta med de grønne øynene, som ble et National Geographic-ikon etter at bildet ble publisert på forsiden i 1985. Men Steve McCurry har tatt andre blinkskudd gjennom karrieren. Vi har samlet noen av de beste i galleriet ovenfor.

Bak fotografen Steve McCurry

Steve McCurrys karriere tok for alvor fart da han tok på seg områdets klesdrakt og krysset grensen fra Pakistan inn i det opprørskontrollerte Afghanistan rett før den sovjetiske invasjonen i 1979. Han kom seg ut med filmruller sydd inn i klærne. Bildene var noen av de første som portretterte konflikten i Afghanistan, og de ble vist i medier overalt.

Deriblant altså også den afghanske jenta med de grønne øynene, som er blitt kalt "det mest gjenkjennbare fotografiet i National Geographics historie". Jentas identitet forble ukjent i 17 år, helt til Steve McCurry etter store anstrengelser fant frem til henne igjen i 2002. Kvinnen, Sharbat Gula, hadde aldri sett sitt verdensberømte portrett.

Kanskje du er interessert i ...

Les også