Galleri: Panorama 2012

National Geographic bringer kontinuerlig stjernefotografenes blinkskudd under overskriften Panorama. Her kan de se de hittil beste fra 2012.

26. januar 2012

I tussmørket setter en fisker ut garnene sine på bambusstenger i et flomområde for å fange fisk til lokalt forbruk. ­Stedet ligger like ved by­en Guwahati, som er ­en viktig elve-havn i Nordøst-­India.

Orangutangen Doyok slapper av i Tanjung ­Puting nasjonalpark etter en tur til en fôringsplass. Den rehabiliterte orangutangen ble gjenutsatt i det fri for ca. 20 år siden, men vender av og til tilbake for å få litt bananer og melk.

Begeistringen bobler helt over da en mongolsk gutt får en luftig tur av storebroren på en huske laget av tau og en pute. Ettermiddagens luftetur finner sted i landsbyen Hemu i den nordvestlige regionen Xinjiang.

En amerikansk småkake med sjokoladebiter lokker en vill vaskebjørn ut av skogen og opp trappene til et pensjonat nær kysten­ i Oregon. Langs stillehavskysten er pattedy­rene oftest­ natt­aktive og veier mellom 2 og 10 kg.

En deltaker forsvinner under­ et teppe av bier i en konkurranse i Hunan­-provinsen. Biene lokkes dit av en dronningbi som sitter i et bur rundt halsen hans. En vekt viser at han er ”påkledd” med rundt 23 kg bier – nok til å sikre ham andreplassen. Foto: ChinaFotoPress/Getty Images

Solstrålene filtreres ned gjennom regnskogen på Havelock-øya der Rajan går morgentur. Denne asia­tiske elefanten, som er pensjonert fra jobben med å flytte trestammer, går tur der hver dag og fra tid til annen bader han i Andamanhavet. Foto: Jody MacDonald

Parson Russel-terrieren Lulu er en utpreget vannhund når den leker i svømmebassenget i Phoenix, Arizona. Hunden skulle først venne seg til fotografen, og deretter tok det ca. 10 forsøk og perfekt timing for å få tatt dette bildet. Foto: Seth Casteel, Tandem Stock

I Lehi i staten Utah boltrer man seg i brannslokkingsskum med dykkerbriller på. Tradisjonen holdes i hevd for fjerde gang på Pioneer Day, 24. juli, som er offisiell helligdag i Utah, der man feirer mormonenes ankomst til Salt Lake Valley i 1847. Foto: Lance Booth, Daily Herald.

Selv om denne samlingen av fugleegg på University of Nebras­ka State Museum har over 100 år på baken, er fargene fremdeles vakre. Eggenes innhold ble tømt via hull i skallet. Blant de gamle eggene er et stort egg fra en hvitnakket ravn (lengst til høyre) og fem blå egg fra en flekkskogtrost (lengst til venstre). Foto: Joel Sartore.

Et ungt dådyr pusser pelsen sin i en pause fra ­letingen etter mat på en snødekt eng i Weald Country Park i Essex County. Det har fått sitt første gevir – to enkle spisser av hardt bein. Foto: Nick Ansell, Press Association/AP Images.

Under de skarpe tennene på Dolomittene øst i Alpene ligger grønne enger der turgåere, og inn­imellom også beitende kveg, kan ta en hvil. De to toppene Grosse Fermeda (fremst) og Sass Rigais (bakerst) troner over 2700 m mot himmelen. Foto: Kevin Kunstadt.

Et ”sjøvannsbasseng” bygd langs en del av den klippefylte britiske kysten inviterer til en forfriskende dukkert i landsbyen Mousehole i Cornwall. Slike badebassenger, som fylles av tidevannet, var populære i Storbri­tannia på 1930-tallet. Rundt 30 av dem brukes fremdeles i dag. Foto: Tessa Bunney.

Firkanter med grønt kunstgress i den tørre ørkenen nær grensen til Somalia fungerer som små golfoaser for spillere fra Golf Club de la Douda. Det faller i gjennomsnitt bare rundt 15 cm regn i året i denne afrikanske republikken. Foto: Matthieu Paley.

På Plum Island i Massachusetts er en kortnebbet sandlo i gang med en av sine viktigste oppgaver etter å ha ruget ut ungene sine: å være et varmt ly for ungene. Selv om de selv kan finne mat når de bare er noen få timer gamle, trenger de hjelp til å holde varmen. Foto: Michael Milicia.

En død tamarisk, som er fotografert med lang eksponeringstid, står badet i måneskinn. Treet vitner om en forgangen frodighet i det som nå er en saltslette på kanten av Salton Sea. Saltinnholdet i den californiske innsjøen, som ligger 70 m under havnivå, er rundt 50 % høyere­ enn i Stillehavet. Foto: Jim Lo Scalzo.

Øvelse gjør mester, også for hunder. I et hopp klarer denne hunden hele hullet i muren langs strandpromenaden i byen Essaouira. Det ligger mange treningstimer og -hopp i forkant av prestasjonen. Foto: Álvaro Sanchez-Montañes.

En stim av 1902 kanoer og kajakker forsøker å slå rekorden for verdens størs­te ”flåte” på Fourth Lake i Adirondac Moun­tains i staten New York. Ifølge reglene må den holde seg flytende i minst 30 sekunder bare holdt sammen av hender. Foto: Nancie Battaglia, Sports Illustrated/Getty Images.

Det er fantastisk fargerikt når en glitrende bille av arten Psilothrix viridicoeruleus kryper langs de glødende bladene på en kornvalmue. Om våren finner dette insektet mat i halvørkenen Bardenas Reales, som er et UNESCO-biosfærereservat. Foto: José Antonio MartÍnez.

Vintertussmørket har senket seg over den snødekte isen og danner rammen om en fotballkamp i landsbyen Aappilattoq. Atletiske bevegelser i tallrike lag med varme klær kan være enda mer utfordrende enn å manøvrere på den frosne banen. Foto: Andrea Gjestvang, Moment.

Med både haler til å svømme med og et helt sett med bein, er rumpetrollene av arten spansk løkfrosk gode eksempler på metamorfosens magi. Få dager før de kryper på land, slutter rumpetrollene å spise til halene er helt forsvunnet. Foto: Bruce Farnsworth.

Foto: Joel Sartore.

Ringer av røyk brer seg i luften under en militærøvelse ved den demi­li­tariserte sonen. En sør­koreansk tank som er delvis kamuflert med greiner, skyter røykgra­nater mellom oppgravede bunkere av jord. Foto: Jung Yeon-Je, AFP/Getty Images.

En klar sommermorgen balanserer en dvergmus som er født i fangenskap mellom to stengler i en hveteåker i Alsace. Denne arten er Europas minste gnager. Den har en hale den kan gripe med og bygger runde reir som minner om fuglereir. Foto: J.L. Klein og M.L. Hubert, Biosphoto.

To jenter løsner håret før en svømmetur i en liten innsjø nær Rusjan i Pamir­fjellene. Flere store fjellkjeder starter derifra og forsyner store deler av Sentral-Asia med vann. En del av vannet avledes til kunstig vanning og til en økende befolkning. Foto: Carolyn Drake, Panos Pictures.

I et tørkerammet landskap nær Marjah i den urolige Helmand-provinsen fører en enslig gjeter sauene gjennom hullet i en leirklint mur. Bilder av idyllisk landliv ses fremdeles i dette jordbrukslandet, til tross for kamper, usikkerhet og en kritisk matmangel. Foto: Kevin Frayer, AP Images.

Assistenten til en tyrefekter på hesterygg, en såkalt rejoneador, står i et sideavlukke til arenaen under festivalen Feria del Caballo i Jerez de la Frontera. Han står flankert av muldyr som brukes til å fjerne de drepte oksene. Muldyrene er pyntet i tradisjonelle spanske farger. Foto: Emilio Morenatti, AP Images.

Synet av mange tusen budd­­­hist­munker­ på en tempelplass strekker seg i det uendelige. Munkene blir ordinert­ under en seremoni­ på helligdagen Magha Puja. Dagen feirer en sentral preken­ og en samling for munker som fant sted mens Buddha levde. Foto: Luke Duggleby, Redux.

Den stripete marulken er godt kamuflert av det buskete utseendet. Denne rovfisken lever gjerne på havbunnen i varme, planterike vann. Som de andre artene av marulk benytter den seg av ”fiskestangprinsippet” til å lokke byttet inn i gapet: Fremst på hodet har den en lang finnestråle utstyrt med en hudlapp ytterst, og denne fungerer som agn. Foto: Daniel Selmeczi, Steve Bloom Images.

Kanskje du er interessert i ...

Les også