Kamera for folket

Kodak var de første som lanserte et billig kamera som vanlige folk hadde råd til. Kameraet ble raskt en suksess.

17. januar 2014

I 1900 lanserte Eastman Kodak Company i USA det første av en lang rekke brukervennlige og billige kameraer under navnet Brownie. Det ble solgt 150 000 det året, og i 1907 rundet salget én million.

Kamera for én dollar

I begynnelsen ble kameraet solgt for bare én dollar, og siden det kunne brukes av alle, kunne de fleste plutselig kalle seg fotografer. Kameraet var produsert av amerikaneren George Eastman, som også var stifteren av bedriften som sto bak salgssuksessen.

Minnenes kamera

Helt til produksjonen tok slutt i 1970, var det minnenes kamera. Det ble brukt ved brylluper og bursdager og utallige andre minneverdige øyeblikk. Og vi tok bilder av kjæledyr og barn. Før Brownie kom på markedet, var det å fotografere noe bare eliten gjorde; det var for dyrt for vanlige mennesker.

Kamera for spesielle anledninger

"Kodak solgte ikke bare et kamera, de solgte det gode liv", sier Todd Gustavson ved museet George Eastman House. Når man tok fram kameraet, var det en markering av en spesiell anledning. Gjennom søkeren i disse enkle fotoapparatene lærte vi hvordan man skaper minner, og hvilke begivenheter vi anser som minneverdige.

Kanskje du er interessert i ...

Les også