Les også

Mobilkameraer

Unngå røde øyne

Som fotograf legger man ikke merke til hvordan blitsen på kameraet blir slynget ut, skyter seg gjennom pupillen hos personen i motivet og reflekteres tilbake fra øyets bakside.

22. november 2010

Det er først når resultatet kan ses på skjermen i kameraet eller på det ferdige bildet, at alle fotografers hatobjekt, de røde øynene, trer altfor synlig fram. Men det finnes måter å unngå dette problemet på. Undersøk om kameraet ditt har en såkalt red-eye-automatikk. Det kan hjelpe noe, men ikke alltid eliminere problemet. Hvis skaden har skjedd, er det ganske enkelt å rette det opp.

De fleste bildebehandlingsprogrammer har en funksjon som lett fjerner røde øyne, og i noen tilfeller foregår det med et enkelt klikk. Mange kameraer har også en innebygd funksjon som fjerner røde øyne etter at bildet er tatt.

Hvis det ikke virker, må du kanskje overveie å investere i en separat blits som du kan bruke i stedet for kameraets innebygde blits, som med sin plassering like ved objektivet er synderen når det gjelder røde øyne. Med en separat blits som kan holdes unna objektivet, kan du også jobbe mye mer med lyset i bildene dine. På denne måten unngår du ikke bare problemet med røde øyne, men du får også tatt bilder som har langt bedre kvalitet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også