Les også

Mobilkameraer

Tredeler og værstemning

Reglen om tredeler En god komposisjon er avgjørende for et vellykket bilde, og en klassisk regel for komposisjon er regelen om tredeler som bygger på det mate­matiske begrepet ”det gylne snittet”. Regelen går ut på at de viktigste bildeelementene ikke skal plasseres midt i bildefeltet. Forestill deg fire usynlige linjer som deler søkerbildet i ni felt (til høyre). Prøv å plassere det viktigste i motivet, f.eks et øye, nær et av de stedene der linjene krysser hverandre. Da tas øynene som ser, gjennom hele bildet.

11. november 2010

Reglen om tredeler En god komposisjon er avgjørende for et vellykket bilde, og en klassisk regel for komposisjon er regelen om tredeler som bygger på det matematiske begrepet ”det gylne snittet”. Regelen går ut på at de viktigste bildeelementene ikke skal plasseres midt i bildefeltet. Forestill deg fire usynlige linjer som deler søkerbildet i ni felt (til høyre). Prøv å plassere det viktigste i motivet, f.eks et øye, nær et av de stedene der linjene krysser hverandre. Da tas øynene som ser, gjennom hele bildet. Regelen om tredeler er like effektiv om man fotograferer i bredde eller høyde, og virker langt bedre enn når hovedmotivet plasseres i midten.

Været lager stemning Regn, snø, tordenvær, tåke – værforhold kan være en utfordring for en fotograf, men kan også gi bildene en utrolig stemning og atmosfære. Hvis det regner i en by – eller det akkurat har gjort det – så ta kameraet og kom i gang: De glinsende gatene gir ekstra liv i bildene. Om vinteren er snøfall et vakkert motiv, men unngå å fotografere dalende snø med blits. Lyset vil treffe de nærmeste snøfnuggene brutalt og etterlate alt annet i mørke.

Kanskje du er interessert i ...

Les også