Les også

En ny vinkel

Mobilkameraer

De er ikke alltid de beste kameraene, men de er smarte og hendige. Her kommer noen tips:

31. mars 2011

Still inn kameraet på høyest mulig oppløsning, også selv om det tar mer plass i hukommelsen. Mange mobilkameraer har også en kvalitetsinnstilling som bestemmer komprimeringsnivået når bildet lagres. Heller ikke her bør du kompromisse. Hvis du må velge mellom høyeste oppløsning og beste kvalitet, så velg bildekvalitet på bekostning av oppløsning. Sterk komprimering er detaljenes verste fiende.

Gå tett innpå motivet, og unngå å bruke digital zoom. Den skjærer bare ut en del av bildet og forstørrer det, og mengden av informasjon økes ikke tilsvarende. Det gir dårlig bildekvalitet. På nye mobiler kan man som regel også stille inn hvitbalansen slik at man kan justere den hvite fargen og kompensere for at lyset rundt skal smitte over, som f.eks. med bilder tatt i stearinlys (som farger bildet rødt) eller utendørsbilder med skygger (som farger bildet blått).

Bilder tatt mot lys himmel gir ofte et mørkt motiv, men i dag har mange mobiler eksponeringskompensasjon som justerer lyset på motivet.

Og til slutt: Hold kameraet stille, tenk over motiv og lys, og unngå å slette bildet med en gang. Displayet på mobilen yter ikke alltid bildet rettferdighet. Det kan ofte se mye finere ut når du får lagt det inn på PC-en.

Kanskje du er interessert i ...

Les også