Les også

Mobilkameraer

Månedens fototips – oktober 2010

Motiver i bevegelse Et vellykket bilde av en gepard i hissig jakt eller en racerbil som dundrer forbi, er ikke bare fotografisk vakkert, men også en stor fototeknisk tilfredsstillelse. Men hvordan kan man best fange bildet av et dynamisk og actionpreget motiv?

27. oktober 2010

Motiver i bevegelse

Et vellykket bilde av en gepard i hissig jakt eller en racerbil som dundrer forbi, er ikke bare fotografisk vakkert, men også en stor fototeknisk tilfredsstillelse. Men hvordan kan man best fange bildet av et dynamisk og actionpreget motiv?

Grovt sagt kan man enten velge å fryse motivet, eller man kan la det være uskarpt. Man kan også kombinere de to teknikkene. Det kommer an på motivet. Eksempelvis kan et knivskarpt bilde av en formel 1-racer i 300 km/t like godt ha vært tatt mens bilen står stille. Derfor må andre elementer i bildet vise bilens bevegelse.

Slike bilder krever generelt kort lukkertid – sjelden over 1/400 sekund. Men vær klar over at farten på objektet og vinkelen på motivet ditt også er med på å bestemme lukkertiden. Prøv også at panorere med motivet mens du tar bildet. Da fryser du motivet mens bakgrunnen viskes ut.

Du kan også velge å sløre motivet og dermed gjøre bildet mer kunstnerisk. Det krever til gjengjeld en lang lukkertid på 1/8 sekund. Hvis du vil kombinere skarphet og uskarphet, må du bruke lang lukkertid og fryse hovedmotivet med blits. Det blir best uten alt for mye lys, og du trenger en lukkertid på 1/15 sekund. Dessuten må du huske å innstille blits eller kamerameny på ’Rear’ eller ’2nd’.

Kanskje du er interessert i ...

Les også