Les også

Mobilkameraer

Månedens fototips – november 2010

Her samler vi hver måned National Geographics fototips. Les blant annet om bildekomposisjon og hvordan man best utnytter lyseffektene. Vi kommer med et nytt fototips hver måned.

28. september 2010

Det kribler i pekefingeren, og kameraet skriker på oppmerksomhet når solen synker i havet som en overmoden blodappelsin, eller storbyen plutselig lyser opp i vintermørket. Åt ta bilder om kvelden og natten er likevel ingen lett jobb, men med en håndfull gode tips og råd kan du ganske raskt få en rekke gode resultater.

Til solnedgangsbilder må lukkertiden vanligvis være ganske rask. Spesielt hvis man også vil ha en silhuett i forgrunnen. Da er det ofte best å bruke et automatisk program, f.eks. blendeprioritet som stilles på blender F8.0 eller F11, og så bruke eksponeringskompensasjon som skal stå på rundt -2.0. Et teleobjektiv er også godt å ha med.

Og bruk dis og skyer aktivt – det gjør solnedgangen enda flottere. Ved bilder av storbyen like etter solnedgang vil et hel- eller halvautomatisk program oftest kunne greie oppgaven, men et stativ vil ofte være nødvendig. Vent gjerne til det nærmest magiske tidspunktet da det blir mørkere og lyset skifter, mens lyset i bygningene trer klarere fram.

Og så et godt tips til slutt: Hvis det er solnedgang og det akkurat har regnet, kan du prøve å ta bilder der gate- eller billykter, det siste lyset fra solen eller annet lys reflekteres i sølepyttene på asfalten. Det kan gi deg noen utrolig flotte bilder.

Kanskje du er interessert i ...

Les også