Les også

Mobilkameraer

En ny vinkel

Vi ser verden i øyehøyde og fotograferer oftest fra den posisjonen. Men mye kan skapes ved å variere perspektivet i bildene. En uventet vinkel forteller en annen historie og kan gjøre bildet mer interessant.

3. mars 2011

Perspektivet i et bilde er illusjonen om noe tredimensjonalt på en todimensjonal flate. Jo lenger unna et objekt er, jo mindre i relativ størrelse er det på bildet. Vi dekoder denne forskjellen i størrelse som avstand og dybde i bildet, ikke som forskjell i størrelse. Du kan jobbe med dette når du eksperimenterer med perspektiv. Prøv f.eks. å fotografere noe i froskeperspektiv, f.eks. familiehunden eller en blomst i hagen. Det kan gi en illusjon av høyde og størrelse og en annen stemning i bildet, f.eks. humor (hunden oppleves i en stor og fryktinngytende utgave) eller noe dramatisk (blomsten som ensomt strekker seg mot himmelen).

Også objektivet har betydning for perspektiv. Med vidvinkel vil bakgrunnen se ut som om den er lenger unna og isolere det sentrale motivet. Et standardobjektiv viser avstanden slik øyet ser den, og kompletterer i større grad motivet.

Det viktigste er hele tiden å fortsette å leke med vinkler og perspektiv og å være oppmerksom på hvordan det endrer stemningen og uttrykket i bildet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også