Les også

Mobilkameraer

Det gode portrettet

Å ta et flott portrett virker umiddelbart ikke som fotoverdenens mest kompliserte opp­gave. Men det krever faktisk planlegging, omtanke og kreativitet. For i motsetning til de fleste andre bilder du tar, gir portrettet deg en mulighet til å forberede deg.Finn ut mest mulig om hva slags person du skal fotografere, og hvordan vedkommendes personlighet er. Tenk over hvordan du kan få det fram i portrettet ved å velge oppstilling, klær og omgivelser. Forbered deg godt, slik at portrettpersonen ikke må vente mens du finner et passende sted til portrettet.

11. november 2010

Å ta et flott portrett virker umiddelbart ikke som fotoverdenens mest kompliserte oppgave. Men det krever faktisk planlegging, omtanke og kreativitet. For i motsetning til de fleste andre bilder du tar, gir portrettet deg en mulighet til å forberede deg.

Finn ut mest mulig om hva slags person du skal fotografere, og hvordan vedkommendes personlighet er. Tenk over hvordan du kan få det fram i portrettet ved å velge oppstilling, klær og omgivelser. Forbered deg godt, slik at portrettpersonen ikke må vente mens du finner et passende sted til portrettet.

Unngå å klistre modellen opp mot en mur. Da unngår du et flatt bilde. Sørg for en rolig bakgrunn som ikke stjeler oppmerksomheten.

Gjør klart kameraet og sjekk lyset. Som regel vil et mykt og naturlig lys, ev. fra et vindu, være det beste til et portrett. Innstill kameraet med lukkertid på minst 1/160 sekund for å unngå bevegelser og en blenderåpning mindre enn F4.0 for å gi bakgrunnen en flott uskarphet.

Bruk gjerne korte telelinser på 85 til 135 mm eller en zoom som dekker et tilsvarende område, hvis du vil ta et portrett fra brystet og opp, som ofte er det mest vanlige. Still skarpt på det øyet som er nærmest kameraet, og sjekk dybdeskarpheten for å se hvor mye av ansiktet som blir skarpt.

Kanskje du er interessert i ...

Les også