Fotoreportasje: Kunst på havets bunn

Se bilder av Jason deCaires Taylors helt enestående skulpturer, som står på havbunnen og fungerer som korallrev.

17. januar 2012

Mine naturtro skulpturer står ute i havet og er som tropiske korallrev. Ved første øyekast ligner de ruiner fra en forsvunnen sivilisasjon. Men se nøye etter.

De er basert på nåtidige mennesker som foretar seg nåtidige ting, og er støpt av korallvennlig, pH-nøytral, sjøbestandig betong.

For fem år siden smeltet min interesse for skulptur, dykking, scenografi og fotografering sammen i Grenada i Karibia. Det gikk opp for meg at undervannsstatuer kanskje kunne være en kunstnerisk måte å gjenopplive økosystemet i en bukt på.

Etter å ha fått tillatelse fra myndighetene, steg ambisjonsnivået mitt. Siden den gangen har jeg senket hundrevis av verker og fotografert resultatet.

Først skisserer jeg en statue. Så undersøker jeg hvordan jeg best kan konstruere, transportere og installere den ved hjelp av kraner og mannskap. Når den er på plass, tar jeg bilder av den – det er den morsomme delen.

Men det er også en utfordring. Saltvann forvrenger former, og vær og lys er upålitelige. Nå kan verkene mine ses av dykkere, svømmere med snorkel og turister i båter med glassbunn.

Jeg håper at de får glede av dem, og samtidig setter pris på hvor de står i et viktig skjæringspunkt mellom kunst, vitenskap og miljø.

Jason deCaires Taylor

Se mer av Jason deCaires Taylors arbeid her: underwatersculpture.com.

Kanskje du er interessert i ...

Les også