National Geographic-fotografer vinner World Press Photo-priser

Fire National Geographic-fotografer er kåret til vinnere i den 58. utgaven av organisasjonen World Press Photos årlige konkurranse. Konkurransen hedrer de beste journalistiske og dokumentariske fotografiene som er tatt i året som er gått.

16. februar 2015

Blant vinnerne er Pete Muller, som ble tildelt førstepremien i kategorien ”Generelle nyheter” for sine bilder av ebolakrisen i Sierra Leone. Bildene hans er offentliggjort på National Geographics hjemmeside og i Washington Post.

Førsteprisen i kategorien ”Natur” gikk til Anand Varma, som til hovedartikkelen i National Geographic i november 2014 tok bilder av snyltedyr som forvandler vertsdyret til levende ”zombier”.

Andreprisen i kategorien ”Enkeltstående naturfotografi” ble tildelt Ami Vitale, som er en hyppig bidragsyter til National Geographic og har foreviget øyeblikket da en gruppe samburukrigere møter et neshorn for første gang.

Den tyske fotografen Christian Ziegler vant andrepremien i kategorien ”Naturfortellinger” for sitt arbeid med kjøttetende planter. Han er en flittig bidragsyter til National Geographic.

En internasjonal dommerkomité kåret vinnerne blant 97 912 fotografier sendt inn av 5692 fotografer fra 131 land.

”World Press Photos anerkjennelse av arbeidet til våre fotografer er et av de største komplimenter man kan få i denne bransjen”, sier Sarah Leen, bildesjef i National Geographic. ”Vi soler oss i glansen fra utmerkelsene som er tildelt Anand Varma, Peter Muller, Christian Ziegler og Ami Vitale. Vi er svært stolte av alle fotografene vi er så heldige å få arbeide med, og det gleder oss når de høster fortjent anerkjennelse.”

På sporet av ebola

Peter Muller, som er amerikaner, men bor og arbeider i Nairobi i Kenya, har fotografert spredningen i Sierra Leone av det hittil verste ebolautbruddet.

”Den herjet gjennom landet og drepte hele familier og rammet de som var omsorgsfulle nok til å ta seg av de syke”, skriver World Press Photo på sin hjemmeside.

For å vise epidemiens omfang tok Peter Muller bilder av hjelpearbeidere, de syke og de døende og de som ellers var berørt av krisen.

Naturens snyltere

Fotoserien om snyltere av den amerikanske fotografen Anand Varma viser så bisarre skapninger som en krabbe som under påvirkning av en snyltende rankefot (et lite krepsedyr) skifter kjønn fra hann til hunn, en hus-siriss som lystrer en hårorms kommando, og en marihøne som gjøres til slave av en snylteveps.

”Snyltere omtales ofte som vemmelige, lavtstående blodsugere, men noen av disse dyrene har utviklet en utrolig evne til å ta over og styre vertsdyrets kropp og hjerne”, skriver World Press Photo på sin hjemmeside.

Anand Varmas fotografkarriere skjøt for alvor fart da han i 2010 mottok et legat for unge forskere fra National Geographic for å fotografere sumpområdene i Patagonia. Siden har arbeidene hans blitt offentliggjort av National Geographic og andre medier.

Kanskje du er interessert i ...

Les også