Sangsvaner avslutter dagen på en islagt del av Notsuke-bukten utenfor Hokkaido i Japan på dette bildet av den italienske fotografen Stefano Unterthiner. Stefano Unterthiner, som fotograferte for National Geographic, fanget trekkfuglene under anstrengende flygning så vel som under elegant avslapning.

Galleri: World Press Photo 2010

Utvalgte vinnerbilder fra World Press Photo 2010.

17. februar 2011

Utvalgte vinnerbilder fra World Press Photo 2010.

En demonstrant som protesterer mot regjeringen, tar sikte under opptøyer i Bangkok i Thailand i mai 2010. Bildet er fra en serie av den franske fotografen Corentin Fohlen. Fjorårets massedemonstrasjoner i Bangkok varte i over to måneder og kostet bortimot 90 mennesker livet.

Et portrett av den 18 år gamle afghanske kvinnen Bibi Aisha, som hadde fått nese og ører skåret vekk av sin Taliban-ektemann som hun hadde rømt fra, er motivet på årets bilde 2010 kåret av World Press Photo. Bildet til den sørafrikanske fotografen Jodie Bieber er tatt for magasinet Time og fikk stor oppmerksomhet da det kom på bladets forside i juli 2010.

Likene hoper seg opp i et likhus i Port-au-Prince i Haiti i dagene etter jordskjelvet 12. januar 2010 i den fattige byen. Dette vinnerbildet av den franske fotografen Olivier Laban-Mattei er fra en serie tatt i Haiti 15.–26. januar.

Carmen Rosa og Yulia la Pacena, to av Bolivias "flygende Cholitas", underholder publikum under en pengeinnsamling til skoletoaletter i La Paz 26. juni 2010. I sin fotoserie har den italienske fotografen Daniele Tamagni fanget de svært populære cholitas, kvinnelige brytere, i og utenfor ringen.

En mann kaster seg i døden fra Frihetsbroen i Budapest i Ungarn etter å ha satt fyr på seg selv 22. mai 2010. Bildet er tatt av den ungarske fotografen Péter Lakatos.

Grunnleggeren av WikiLeaks, Julian Assange, møter journalister i London 30. september 2010 på dette bildet tatt av den irske fotografen Seamus Murphy. Mot slutten av året tiltrakk den 39 år gamle australieren seg stor oppmerksomhet fra medier og myndigheter etter at hans hjemmeside offentliggjorde tusenvis av hemmeligstemplede telegrammer fra USAs utenriksdepartement.

I skyggen av et nødhjelpshelikopter fra hæren forsøker ofre for en oversvømmelse i Dadu i Pakistan å komme bort til nødhjelpen 13. september 2010. De tolv bildene i den vinnende fotoserien til den australske fotografen Daniel Berehulaks fanget ødeleggelsene fra oversvømmelsene i august–september – de verste i sitt slag i landet på 80 år.

Ni år gamle Nguyen Thi Ly, som har en lidelse som muligens er forårsaket av Agent Orange, ble fotografert i Da Nang i Vietnam av den amerikanske fotografen Ed Kashi. Under Vietnam-krigen fjernet de amerikanske styrkene løv på trærne i jungelen ved å sprøyte dem med store mengder Agent Orange, et ugressmiddel som inneholder farlige dioksiner som antas å forårsake – selv om det ikke er sikkert – genetiske sykdommer som f.eks. Fraser-syndrom, der symptomene bl.a. kan være øyedeformasjoner.

Somaliske flyktninger tar en hvil i ørkenen i det løsrevne Somaliland 15. mars 2010 etter å ha vært på vei til Yemen hele natten. Den kanadiske fotografen Ed Ou dokumenterte flukten fra Somalia i sin vinnende fotoserie. I tillegg til konflikten mellom islamske militser som kjemper om makten, har terrorisme og tørke i deler av Somalia fordrevet over én million mennesker.

Den nederlandske fotografen Martin Roemers fanger livet i voksende byer i en fotoserie med tittelen "Metropolis". Verdensbefolkningen vil runde sju milliarder i år. De fleste av verdens 21 megabyer ligger i utviklingsland og forventes å oppta en stor del av den økende befolkningen.

En mann bærer på en hai i Mogadishu i Somalia i dette bildet av den somaliske fotografen Omar Feisal tatt 23. september 2010. Konflikter mellom opprørere og den somaliske regjeringen har fått over halvparten av Mogadishus sivile innbyggere til å flykte fra byen siden begynnelsen av 2007. Mange av dem som er igjen, lever i dyp fattigdom.

Seilfisk i Atlanterhavet jager spanske sardiner i dette bildet tatt av den tyske fotografen Reinhard Dirscherl utenfor Yucatán-halvøya i Mexico. Seilfisk kan bli opptil 2,4 m lange. De bruker seilet til å kutte gjennom stimer av sardiner og tvinge dem opp til den sollyse overflaten, der de lettere kan få tak i dem.

Flammene omringer det gamle jernmarkedet i Port-au-Prince i Haiti 18. januar 2010. Det ødeleggende jordskjelvet som traff Haiti 12. januar 2010, jevnet over 97 000 hus med jorden, ødela flere enn 188 000 bygninger og gjorde 1,3 millioner mennesker hjemløse. Regjeringen anslår selv dødstallet til å overstige 220 000.

Kanskje du er interessert i ...

Les også