Samlet vinner: "Rokkestim"

Tusenvis av djevelrokker av arten Mobula munkiana, nær beslektet med Manta-rokkene, samlet seg i 2009 i California-bukten utenfor delstaten Baja California Sur i Mexico.

1. oktober 2010 av John Roach, National Geographic News

Den tyske fotografen Florian Schulz sier at han ikke ante at rokkestimen var så stor før han og en flyger oppdaget den mens de var på utkikk etter hvaler på vandring.

Like uvanlig er kanskje komposisjonen som Florian Schulz klarte å gi bildet. "Det lyktes meg å vise hvordan rokkene hopper opp av vannet," sier han. "Og samtidig fikk jeg vist, nesten som på et undervannsfotografi, at det ligger lag på lag med rokker."

Verdens naturvernunion, IUCN, har Mobula munkiana-djevelrokkene på sin liste over arter som er nær ved å være utrydningstruet. Det skyldes til dels at de er sårbare overfor garn som henger ned i vannet som "gardiner" og er vanskelige å se.

Med rokkestimer som den på bildet, sier Florian Schulz, "kan man lett tenke seg at ett garn kan ta livet av flere tusen."

Det forklarer hvorfor marinøkolog Giuseppe Notarbartolo di Sciara etter å ha sett vinnerbildet sendte en e-post til Florian Schulz der han ga uttrykk for sin glede over å se så mange Mobula munkiana-djevelrokker opptre på ett bilde. Giuseppe Notarbartolo di Sciara var med på å identifiserte arten i 1987.

Konkurransen om tittelen Årets miljøfotograf arrangeres av Chartered Institution of Water and Environmental Management, en London-basert, internasjonal miljøorganisasjon som hedrer både amatører og profesjonelle fotografer som "skaper økt oppmerksomhet rundt miljømessige og sosiale temaer". Årets konkurranse mottok over 4500 bidrag fra fotografer i 97 land.

Klikk på lenkene nedenfor for å se flere vinnerbilder fra konkurransen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også