I det øde landskapet i Kilpisjärvi i finsk Lappland er naturens skjønnhet ofte enkel og naken. Månedens vinnerbilde formidler i et enkelt, estetisk uttrykk en historie om den storslåtte, kalde og barske naturen som alt liv i Nord-Skandinavia må tilpasse seg.

Galleri: Månedens blinkskudd 2013

Her presenterer vi et utvalg av de mange fotografiene National Geographics lesere og nettbrukere laster opp til "Månedens blinkskudd".

17. januar 2013

Månedens blinkskudd er av tre barn – som tydeligvis selv har valgt hvordan de ville posere – i midnattssol på øya Løkta i MidtNorge. Den gamle campingvogna gir fin 70-tallsstemning i skumringen sammen med barnas selvbevisste sjarmerende opptreden. Det er en humoris­tisk og uvanlig fin komposisjon.

Også månedens andreplass tas av et bilde med humor. En bille løper gjennom den varme sanden i den marokkanske ørkenen og over fotografens fotavtrykk. Fotografen forteller at han normalt ikke hører til de største, men at han etter dette bildet følte seg som en kjempe. Et enkelt bilde fanget akkurat der størrelsesforholdene er tydelig, og motivet blir morsomt

Månedens vinnerbilde er et veldig godt komponert bilde av en amerikansk slangehalsfugl tatt i Pantanal i Brasil. Med de pelskrageaktige halsfjærene og "festantrekket" av svarte vinger poserer ­fuglen som i et oppstilt portrett tatt i et atelier.

Motivet på denne månedens andreplass er en fasanhann i grøftekanten, som er perfekt kamuflert med naturens høstfarger som bakgrunn. Fargene ligger som klatter i bildet, så det som kunne vært et tradisjonelt jaktmotiv mer minner om et flimrende impresjonistisk maleri som utfordrer øyet.

Kreativiteten er stor hos de to etiopiske jentene som har laget hatter av skjell og kapsler og stiller opp til et bilde det er vanskelig å bli klok på: Hvorfor er de så triste når de har tatt på seg så morsomme hatter? Det oppstår en kontrast i bildet som fanger øyet – og som gjør det til månedens bilde.

På månedens andreplass har vi et bilde fra den vene­tianske bydelen Murano, som består av flere små øyer. I denne klassiske speilingen i vann gjengis fargene på husene og en fin og klar himmel slik at man lett lar seg rive med i en forestilling om en verden på hodet.

Ålesund, som ligger på en smal landtange på Vestlandet, er her fanget i et drømmeaktig øyeblikk. ­Tåken ruller inn og er i ferd med å omdanne fjord og by til et ensartet, mennesketomt skylandskap med fjell i bakgrunnen. Månedens førsteplass er nordisk natur når de er på sitt aller vakreste.

Månedens andreplass inntas av dette fargerike bildet fra byen Belem, som ligger ved Amazonas i Brasil. Bildet viser havnen i byen, som er tørrlagt av tidevannet, slik at fiskebåtene ligger tørt. Fuglene i forgrunnen kommer alltid på dette tidspunktet for å lete etter død fisk, forteller fotografen. Med sitt virvar av farger og forrevne skyer blir bildet til et livlig øyeblikksbilde rikt på detaljer.

Solen bryter gjennom det lave, svarte skydekket og stråler med et nesten guddommelig lys nedover Tyrifjorden nær Oslo. Lyset og roen er på vei til å erstatte uvær og kaos, og månedens maleriske vinner-bilde har fanget dette øyeblikket på magisk vis.

Månedens andreplass domineres akkurat som vinnerbildet av solstråler på bildeskjønn natur. Bildet har en vakker, skrådelt farge­deling med klar blå himmel over frodig grønn vegetasjon. Farger, lys og følelsen av sommervarme jobber sammen på ­beste måte i denne komposisjonen.

Når man zoomer helt inn på naturen, kan man noen ganger være heldig og fange et motiv som dette, der smådyrenes verden – som ofte er usynlig for oss – får en størrelse som krever vår oppmerksomhet. I dette tilfellet to biller i spektakulære farger, som parer seg i en forstørret eventyrverden av hårete og merkelige blomstrende planter. Det er vakkert, det er annerledes – og det er månedens blinkskudd.

I motsetning til bildet ovenfor har fotografen på månedens andreplass valgt å formidle naturen ved å zoome helt ut og male med brede penselstrøk: Sauene beiter på lavtliggende enger utenfor Malmö med Øresund, vindmøller og skyer i bakgrunnen. Det er natur- og menneske­skapt landskap på en gang i et harmonisk og dramatisk samspill.

Førsteplassen går til dette kontrastfylte bildet av sanddynene ved Mui Ne i Vietnam. Stedet er et yndet utfluktsmål for familier som går tur i området eller "surfer" på sanddynene. Redaksjonen var særlig opptatt av hvordan de små, menneskelige silhuettene stimulerer fantasien: Er det to som kysser? Hva bærer han til høyre på? Hva snakker de om i gruppen til venstre? Et flott bilde som fortjener et stort format.

I anledning sommeren (og fordi det var umulig å velge) har månedens blinkskudd denne gangen tre vinnere. Andreplassen går til dette på en gang varme og litt tragis­ke bildet av en liten kenyansk gutt som står ved en leirklint vegg. Ansiktet til gutten er fullt av fluer, og han ser skrått og litt engstelig på de to eldre masaiene som han står i skyggen av. Fotografen har gitt ­bildet tittelen: I skyggen av forfedrene.

Månedens tredjeplass krever en liten ­for­klaring: Bildet er av en biltunnel sett ovenfra. For å få det helt riktige bildet måtte fotografen klatre opp på toppen av en snødekt tunnel og vente til en bil på vei gjennom tunnelen nesten kom fram til åpningen slik at lysene kunne lyse opp motivet – på nesten magisk vis. Her gis det også uten tvil ekstrapoeng for fotografisk kreativitet.

Med et nesten uvirkelig, filmatisk scenario som bakgrunn har månedens vinnerfotograf fanget en ­jakokse på vei ned fra Base Camp på Mount Everest etter at den har slept opp forsyninger. Ved første øyekast er motivet ren, vakker natur som på et postkort, men jak­oksen er tam og vitner om hvilken forretning Mount Everest også er.

Dyretemaet fortsetter på månedens andreplass med et øyeblikksbilde av noe som ligner en firhodet sjiraff eller et ”animert” broadwayshow. Fotografen forteller at han var på fotosafari i Samburu nasjonalpark i Kenya da disse fire sjiraffene plutselig stod like bak hverandre og ble til et morsomt og annerledes motiv.

Månedens vinner er et bilde av en havskilpadde fra Oman med det klassiske "traktorsporet" etter seg. I 3 ½ time observerte fotografen skilpadden grave reir i sanden, legge ca. 100 egg så store som tennis­baller, dekke til hullet, grave et "lurehull" for å narre ev. rovdyr og til slutt dra mot havet. Et vakkert bilde i et originalt perspektiv, der milde farger fint rammer inn fortellingen om det store, fredelige dyret.

Andreplassen besettes av dette stemnings­tunge, gotiskinspirerte svart-hvitt bildet av den gamle kirkegården i Varhaug på Jæren. Kirkegården ligger i et naturskjønt område ut mot sjøen, og dens historie går tilbake til middel­alderen. I dag er den ­fredet. Det lille kapellet til høyre er fra 1951 og brukes ofte til vielser.

Månedens vinnerbilde er fra en travel kafé i Istanbul. Den åpne døren drar blikket og gir et glimt av en nærmest tidløs verden utenfor. Et veldig godt komponert øyeblikksbilde som bringer stemningen fra varmere og sydligere himmelstrøk inn under huden på den som betrakter bildet.

Andreplassens tema er vinter i Norden med en vri. En muslingskall på stranden er fanget i det som ligner en frossen bølge. Vinklingen er uventet, og motivet er et funn. Solen lyser opp deler av motivet og skaper fine kontraster i dette vakre bildet av nordisk natur i minusgrader.

Dette bildet er tatt en høstkveld i 2012 ved Bjerkvik i Nord-Norge. På den andre siden av Ofotfjorden venter en malmbåt på å legge til kai i Narvik. Det myke lyset bak skipet fra solstrålene i regnet tilfører bildet en lett atmosfære under en dramatisk mørk himmel. Denne dobbelte stemningen skaper et spenningsfelt i bildet og gir det akkurat det lille ekstra som skal til for å vinne i konkurransen om månedens blinkskudd.

Symmetri, kommunikasjon og vinkling er nøkkelordene for månedens andreplass. Her er beviset for at man kan ta gode bilder i vinterlys. Vinkelen nedenfra løfter skogbunnen høyt opp i bildet og skaper en fin kontrast til den eventyrlige disen rundt trærne. Begge deler danner ramme rundt og peker på en flott måte inn mot det sentrale i bildet: mann og hund i skarp silhuett og i tydelig kommunikasjon med hverandre.

Spraymalte småfugler? Nei, dette er faktisk en finkeart som kalles konglebit. De lever i barskogområder i Nord-Europa og Asia, og på månedens vinnerbilde­ er den røde hannen og den guloransje hunnen knipset i byen Vantaa nær Helsinki. Naturen viser seg fra sin vakreste side i dette velkomponerte bildet av fugler, farger og mat i vinteroverflod.

Dette bildet utløste et samstemmig "Åhh" fra redaksjonen samt en enstemmig kåring til månedens andreplass. Det er et fint, klassisk bilde med solnedgang og trær i ­silhuett som speiler seg i vannet, samt en tre­bro, et lysthus og selvsagt: hvit snø. Et bilde der alt er på riktig plass, og som man med ro i sjelen kan la øynene hvile på.

Tre unge buddhister i Mongolias hovedstad, Ulan Bator, vender hode og blikk synkront mot en ung jente i lett påkledning, som går forbi. Historien i månedens vinnerbilde spenner vidt: Vi har det klassiske "maskuline blikket", som det kalles innen kjønnsforskningen, vi har møtet mellom tradisjon og moderne livsstil og ikke minst humor.

Bildet er tatt en sommerkveld i Finland, der fotografen fanget et velkjent motiv i en overraskende situasjon: en rein i ferd med å tisse i hagen. Det er sjelden at så sky dyr blir tatt på fersk gjerning på denne måten. Reinen har oppdaget fotografen og snur seg for å følge med på hva som skjer. Uansett; det er for sent å løpe. Øyeblikket er foreviget, og bildet til­deles denne må­nedens andreplass.

Kanskje du er interessert i ...

Les også