Fotografen har fanget et sekund der regnet fremdeles plasker ned selv om solen skinner. Lyset på regndråpene, som er spredd over hele bildet, og silhuettene av mennesker som skutter seg under paraplyene, skaper en fin, fortettet stemning. Redaksjonen var særlig betatt av kontrasten mellom det todimensjonale – regndråpene som ligger som hvite flekker på overflaten på bildet – og det tredimensjonale uttrykt i et klassisk perspektiv med bl.a. linjene av brostein i fortauet.

Galleri: Månedens blinkskudd 2012

Her presenterer vi et utvalg av de mange fotografiene National Geographics lesere og nettbrukere laster opp til "Månedens blinkskudd".

22. mars 2012

Her presenterer vi et utvalg av de mange fotografiene National Geographics lesere og nettbrukere laster opp til "Månedens blinkskudd".

Det er tydelig at det ligger mye omtanke og et skarpt fotografisk talent bak vinnerbildet denne måneden. Komposisjonen er vakker, ja, noe i nærheten av perfekt. Med den skjøre enkelheten i den krystallklare forgrunnen og den sarte fargepaletten i bakgrunnen har fotografenskapt et lite mesterverk.

“Kom dere vekk – dette er mitt gjerde!” Den lille spurven øverst til høyre ser ikke ut til å mangle verken mot eller selvtillit, men de andre fuglene nederst har ikke så mye til overs for inntrengeren. Det finurligebildet av et lite hverdagsdrama i fugleverdenen tar denne månedens andreplass.

”Som en reise tilbake i tiden.” Slik beskriver månedens vinnerfotograf turen hun hadde til Venezia, som bl.a. resulterte i dette utrolig vakre bildet av en av de travle vannveiene i byen. Bildet gjengir på en imponerende måte dagens Venezia på godt og vondt. Rekkene av gondoler sammen med ­motorbåten som kommer forbi i bakgrunnen, ja, selv oljeforurensingen i vannet, bidrar til effekten i ­dette ­bildet der elementer av fortid og nåtid kombineres i en vakker, livsbekreftende fargepalett.

Et hull i gaten? Et regnvær og deretter en vindstille kveld gav plutselig fotografen til månedens andreplass mulighet til å forevige denne optiske illusjonen. Bygningen som man kan se speile seg i den helt klare sølepytten, er Södra Teatern på Mosebacke i Stockholm. Et vakkert stemningsbilde som inneholder både lyset, mørket og et element av overraskelse. Og man kan nesten fornemme duften etter regnværet.

En leopard fra Serengeti i Tanzania bærer byttet, en thomsongaselle, opp i et tre fordi jeepen med fotografen bak månedens vinnerbilde nærmer seg. Den flotte komposisjonen uttrykker på mesterlig vis både grusomheten og skjønnheten i naturen.

Andreplassen går til dette fine bildet av en lundefugl midt mellom alle blomstene. De rene linjene og fargekombinasjonen gjør det til et bilde som øyet stadig vender tilbake til. ­Bildet er tatt på Shetland i fjor.

En travel handlegate i Paris setter scenen for denne månedens fantastisk flotte vinnerbilde. Det tynne glasset i et butikkvindu skaper en usynlig grense mellom to forskjellige verdener: Barna på den ene siden av vinduet venter på foreldrene, som er i gang med å handle, da de oppdager en hjemløs mann like utenfor. Han har et ansikt som forteller sin egen historie. Det insisterende blikket fra den fjerde figuren på bildet – på plakaten inne i butikken – skaper kontrast til virkelighetens skjebner.

Andreplassen går til dette enkle bildet, der ­sårbarhet og omsorg komplimenterer ­hverandre på en vakker måte. Fotografen og lille­broren hans fant denne sårede duen, og de forsøkte å redde den, men ­forgjeves. Lillebroren­ spiste ikke i på flere dager etterpå.

To kjempemaurer (Camponotus ligniperda) ser ut som om de utkjemper en agressiv duell, men i virkeligheten­ fôrer de hverandre med flytende føde – en atferd som bl.a. sprer signalstoffer, fero­moner, til hele maurtuen. Den dramatiske scenen og flotte komposisjonen gjorde dette bildet til en soleklar vinner, selv om det var hard konkurranse denne måneden med mange flotte bidrag.

Andreplassen går til dette poetiske og enestående bildet av en sjøanemone som gjemmer seg under hav­flaten. Dommerpanelet var særlig fascinert over det spektakulære fargespillet der det nærmest ser ut som om sjøanemonen­ har slukt solnedgangen.

Angry birds eller finker med attitude? Man kan nes­ten se vreden og beslutsomheten i den ene fuglens ansikt i dette bildet av to finker i luft­duell. Fotografen forteller at det ofte oppstår ”krig” ved fuglebrettet i hagen, og at finkene er de verste. Bildet er tatt med forhåndsinnstilt fokus og gjengir fuglene i ­detalj med perfekt farge­avstemt bakgrunn. Et veldig flott bilde som fortjener månedens­ førsteplass.

Andreplassen går til denne silhuetten av en sjømann som er i ferd med å rigge til båten ved øya Lamu i Kenya for å ta med fotografen ut for å nyte solnedgangen på Indiahavet. Den sterke auraen fra sollyset fra en sol som går ned rundt sjømannen, den klare, mørkeblå himmelen og kombinasjonen av lys, skygge og bevegelse skaper en fin komposisjon og et bilde til ren og skjær nytelse.

Fotografen av dette fantastiske løve­portrettet over er den yngste vinneren av Månedens blinkskudd i historien: Han er bare 15 år og begynner på videregående til høsten. Det dramatiske vinnerbildet er tatt i Artis Zoo i Amsterdam idet hann­løven beveget seg ut fra sitt leie i skyggen, og solen ­lyste opp ansiktet dens.

Når naturen stirrer igjen: Andreplassen denne måneden går også til et intenst og vakkert øyeblikk med et dyr. ”Spurveuglen, som er Europas minste ugle, satt i et fuglekasse og voktet på hver eneste beveg­else jeg gjorde”, forteller fotografen.

Anden på denne månedens utrolig stilige vinnerbilde er ikke kamerasky. Fotografen holdt på å fôre endene da den ene anden kom helt borttil og så rett inn i kameraet. ”Spørsmålet er hvem som betrakter hvem”, sier fotografen.

Andreplassen går til dette fine bildet der lyset trenger gjennom et frodig løvtak. Bildet er tatt i froskepersektiv, så vegetasjonen på skogbunnen er forvandlet til høye, eksotiske trekroner.

Det milde lyset legger seg fint over de frodige åkrene på en varm augustkveld i Sveits. Den enkle komposisjonen og symmetrien gjør dette bildet til månedens flotte vinnerbilde. Det er tatt ved Gruyère på en av fotografens mange fotturer i Europa.

Disse froskenes merkelige ring rundt en tennisball er nærmest skulpturell i formen. Bildet, som får andreplass denne måneden, er tatt ved tegl­verkssjøen i Juelsminde i Danmark, og motivet er ikke noe man ser hver dag. ”Jeg har aldri sett noe lignende”, sier fotografen.

Vesterhavssolen kaster lange skygger på stranden i Hjerting på denne månedens uovertrufne vinnerbilde. De mørke stolpene i den gule sanden skaper til sammen en vakker komposisjon og gir bildet en stoisk høytidelighet.

Her er det snakk om en utrolig stilbevisst liten fugl. I hvert fall kler formen på greinene omrisset på fuglen på en utrolig fin måte. Fotografens øye for hva som matcher, går også igjen i fargene, og det har gitt bildet en velfortjent andreplass.

Vinduspussing på verdens kanskje mest luksuriøse hotell, Burj Al Arab, i Dubai blir foreviget på vakreste måte i månedens vinnerbilde. Fotografen, som ses midt på bildet, greier å skape en interessant og brutt symmetri i speilbildet i det som for hotellgjestene ellers er en perfekt utsikt over havet.

Nær et fuglebrett, der både ekorn og småfugler tok for seg av rettene, tok ­fotografen dette pussige bildet av et ekorn. Fotografen forteller at det var flere ekorn i nærheten, men at det var denne hannen som var den dominerende og styrte hvem som fikk komme og spise. Kanskje er dette en gymnastisk øvelse, eller kanskje er tøyingsøvelsen et forsøk på å virke større og mer fryktinngytende? Sjarmerende er det i hvert fall.

Kanskje du er interessert i ...

Les også