Galleri: Månedens blinkskudd 2011

Her presenterer vi et utvalg av de mange fotografiene National Geographics lesere og nettbrukere laster opp til "Månedens blinkskudd".

10. desember 2009

Månedens andreplass går til fem kvinandunger som er perfekt fargekoordinert med steinen de sitter på. Bildet er tatt fra vannsiden av en liten innsjø, da fotografen var ute og svømte etter en tur i badstua. Han fikk øye på de poserende små endene. Hytta til fotografen ligger ved siden av fuglekassen, så andungene, som var de eneste overlevende av et kull på 13, var godt vant til å se mennesker.

Med Manhattans skyskrapere i bakgrunnen og det majestetiske cruiseskipet Queen Mary 2 i forgrunnen viser månedens vinnerbilde en kombinasjon av spektakulære menneskeskapte konstruksjoner. En urolig himmel og et mørkt hav danner naturens dramatiske innramming av ­motivet og kompletter komposisjonen. Fotografen forteller at bildet er tatt i juni 2011 fra en leilighet i New Jersey. Redaksjonen gratulerer med førsteplassen.

En gutt blir irettesatt av ­faren sin. Bildet som redak­sjonen har tildelt ­andreplassen, er tatt i juli 2011 i et fattigkvarter i Calcutta, India. Vi falt for bildet fordi det er en annerledes fortelling i det ­ellers klassiske bildet av et uskyldig barn fra et u-land. For gutten ligner ikke et offer. Øynene hans utstråler nysgjerrighet og livsvilje. Selv om livet byr på bare tær på skitne gater – og irettesettelser.

Redaksjonen valgte dette svart-hvitt bildet som månedens vinner. Bildet er tatt i juni sent på kvelden i Edinburgh i Skottland. Den spektakulære inngangen til en kirke danner rammen om en tilsynelatende harmonisk samtale mellom generasjoner, mens de skarpe svart-hvite nyansene, kveldslyset og skjæret fra lyktene skaper en stemning som minner om en fransk film fra 30-tallet. Det er et vakkert og stemningsfylt bilde som fortjener førsteplassen.

Andreplassen går til dette naturbildet av en rødstjert-hunn som har funnet mat til den nylig flygeklare ungen sin. Bildet er nærmest innpakket i grønnfargene fra skogen, og det ser ut som om de også har smittet over på fuglen. Det er en ro og en enkel skjønnhet i bildet, som vi i redaksjonen falt helt for.

Månedens vinner ble dette svart-hvitt-bildet fra Istanbul, som skapte nysgjerrighet blant alle i redaksjonen. For hva er det som foregår? Er det en far som diskuterer med datteren om kjøp av utfordrende undertøy i butikken, og står butikkeieren og lytter? Fotografen forteller at ­”faren” akkurat hadde gestikulert vilt med armene. Et vakkert bilde som i stemning minner om det berømte bildet American Girl in Italy, og med et motiv som setter fart i tilskuerens fantasi.

Andreplassen inntas av dette imponerende undervannsbildet av en klovnefisk som nysgjerrig stirrer på fotografen. Bildet er tatt i 2010 17 m nede i ­Rødehavet. Rickard Karlsson forteller at mange av de dyrene som lever ved revet, er svært sky, men at denne fisken lenge holdt øye med ham fra sin posisjon blant sjøanemonens giftige ar­mer. Klovnefisken er immun overfor sjøanemonens nesleceller.

En hel verden gjemmer seg i en vanndråpe ”som en liten jordklode i miniatyr. Skjør, akkurat som Jorden er det”, sier vinneren av denne månedens blinkskudd. Det vakre og uvanlige bildet avspeiler en eng, skyer på en blå himmel og Solen som får dråpen til å glitre som en juvel.

Det ble tilfeldigvis til et helt tema denne måneden da redaksjonen skulle velge ut bilde til an­dre­plassen. Redaksjonen var enig om at enda et bil­de i samme sjanger også måtte premieres for sin overraskende vinkel på verden. Bildet er tatt med en 300 mm telelinse på en strand­restaurant der stranden gjengis i utrolig detaljrikdom i et fylt vinglass – en verden som er snudd på hodet.

Ofte legger vi ikke merke til så mye når vi skynder oss fra et sted til et annet. Men på vinnerbildet har fotografen fanget inn det englekatige ansiktsuttrykket til en liten gutt i mengden, og da blir det umulig ikke å stoppe opp og bli ­interessert: Hva ser han på? Er han lei seg eller bare nysgjerrig? Et svært vellykket bilde med en skjev vinkel på en hverdagssituasjon.

Andreplassen går til et bilde som er fullt av kontrast og drama. En ung kvinne bærer lillebroren sin. Kanskje prøver de å flykte fra noe – i skyggen av turister på elefantrygg.

”Nordlyset er uforutsigbart. Det oppstår plutselig og forsvinner like raskt igjen”, ­skriver Ebba Torsteinsen Jenssen om vinnerbildet sitt. Fotografens tålmodighet ble ­belønnet med et uvanlig vakkert bilde av et av de mest fascinerende naturfenomenene på den nordlige himmelen og gikk til topps i konkurransen om denne månedens blinkskudd. Det skyldes ikke minst den fine komposisjonen, der det grønne lyset nærmest synes å strømme ut ­­fra det røde taket på fyrtårnet.

Vinnerbildet hadde sterk konkurranse denne måneden, så redaksjonen har valgt å premiere et bilde til. Den premien går til dette stemningsfylte ­bildet av en svært menneskelig ­japansk makak-­ape som nyter de varme kildene i de kalde fjellene i Nagano. Fotografen forteller at apene kommer ned fra fjellene for ­ å bade i kildene.

"Ved å stoppe tiden kan man se småfuglene våre gjennom nye øyne," skriver Stig Nissen om bildet sitt. Denne månedens blinkskudd er teknisk vakkert gjort, og det viser en side av noe hverdagslig som vi ikke greier å fange med det blotte øyet. Teknikken som er brukt, holder blåmeisen fast i flukten med fullt utbrettet fjærprakt og med en detaljrikdom som gir den velkjente gjesten i hagene og parkene våre et nærmest eksotisk preg.

Vinnerbildet er tatt i Vest-Afrika i utkanten av Liberias hovedstad, ­Monrovia, av Jonatan Jerichow. Han ­ er journalist og har reist mye i Afrika. Han stod bl.a. bak innslagene fra Afrika under innsamlingsaksjonen i Danmark gjennom Danmarks Radio 29. januar i år. Han forteller at etter mange år med krig har mange barn i Liberia vokst opp uten å få utdannelse. I dag kan barna gå på skole igjen, men Liberia er fremdeles på mange måter hardt rammet etter borgerkrigen.

Vinnerbildet denne måneden er ikke bare utrolig vakkert, teknisk perfekt og fylt av et nærmest magisk lys. Bildet har også en helt spesiell nordisk tone, noe vi i redaksjonen satte stor pris på da vi skulle vurdere de mange gode innsendte bildene. Det er tatt av finske Kristian Halonen tidlig på våren i 2010 nær Hattelmala sør i Finland.

Er man først i gang med å nærstudere det yrende livet på denne månedens vinnerbilde, så er det vanskelig ­ å stoppe igjen. Bildet er tatt ned over et blomstermarked i den indiske millionbyen Kolkata og har et utrolig dybdeperspektiv. ”Hvis man ser nærmere på de enkelte detaljene i bildet, kan man få øye på mange forskjellige situasjoner mellom mennesker”, forteller fotografen Erik Holmgaard. Han opplyser at kontrasten i bildet senere har blitt økt, men at bildet ellers ikke har blitt behandlet.

Denne måneden ble vi i redaksjonen overstrømmet med mange fabelaktig fine bilder. Valget var derfor vanskelig, men til slutt valgte vi dette bildet der farge, lys og perspektiv går opp i en høyere enhet. Det er tatt i Bagan i det sentrale Myanmar av Hugo Machado fra Trondheim, som selv sier følgende om bildet: ”Bagan er et av de beste stedene i verden for å fly i ballong. Utsikten over de flere enn 2000 templene, en av verdens største samlinger av religiøse bygninger, er endeløs.”

Bildet av vinneruglen denne måneden er så skarpt at man kan se konturene på nebbet, detaljene i øynene og hver eneste fjær. Samtidig stirrer uglen rett inn i kameraet med et stolt og lettere overrasket blikk. Det ser nærmest ut som om den løfter et øyebryn pga. bevegelsen i fjærene. ”Det var en ugle jeg bare måtte ha et bilde av. Jeg er utrolig fascinert av de intense og fokuserte øynene,” forteller Berit Jørgensen om vinnerbildet som hun har tatt med et Canon EOS 50D.

Det er flere gode grunner til at redaksjonen har valgt bildet over som månedens vinner. Blant annet det humoristiske spillet mellom sykkelrytterne i det danske mosjonsrittet Sjælsø Rundt og sykkelikonet på veien, den stilistisk vakre svart-hvitt-kombinasjonen og arbeidet med for- og bakgrunn. ”Jeg måtte helt ned på asfalten for å fange denne komposisjonen, men jeg angrer ikke på at jeg gjorde meg til latter for hele flokken av syklister”, forteller Jean Schweitzer om sitt vinnerbilde.

Et vakkert motiv med flott dybde og et helt utrolig lys som får et edderkoppnett til å blinke i morgenlyset. Det er av argumentene for at dette bildet er valgt som denne månedens blinkskudd. Og akkurat lyset er også en av årsakene til at Timo Särkkä sendte inn bildet. ”Det er tatt en morgen ved Karhila i byen Ristiina, der lyset var helt fantastisk. Jeg tok en mengde fine bilder, hvorav dette var ett av dem,” forteller Timo Särkkä om bildet, som er tatt med et Canon EOS 650.

En varm maikveld i 2010 ved Faludden på Gotland fikk svenske Göran Knutas tatt dette vakre bildet. Redaksjonen var særlig fascinert av hvordan lyset skinner gjennom de perfekt vifteformede vingene på denne rødstjerten (Phoenicurus phoenicurus) som jakter på insekter ved en av de gamle steinmurene på øya. ”Etter en tåkete og regnfull natt der fuglene hadde fløyet tvers over havet, stoppet de for å hvile på Faludden,” forteller Göran Knutas. Bildet er for øvrig tatt med et Nikon D700.

Bildet ble valgt pga. komposisjonen og det vakre lyset. Det er tatt i et stort vannhull i april mens froskenes paringslek gikk lystig for seg. ”Omkring 200 par var svært aktive, og lyden var nesten øredøvende – men vakker,” forteller fotografen, som selv måtte vasse litt ut i vannet for å ta måne­dens vinnerbilde. Når et froskepar kom ned i vannet, ble de overfalt av seks hanner som prøvde å jage vekk den nye hannen fra hunnens rygg. Men denne hannen var standhaftig.

Det sarte lyset på de vannskurte fjæresteinene gir landskapet et nærmest drømmeaktig skjær. Bildet er tatt med et Nikon D300 på Kullaberg – ytterspissen av Kullahalvøya med det kjente Kullen nordvest i Skåne, der Andreas Edman ofte fotograferer kystlandskapene. Han var egentlig på vei hjem den dagen da han fikk øye på linjene i steinene – og bare måtte ta fram kameraet.

Den vakre komposisjonen av nøkkerosen med refleksjonen av sivene, skyene og himmelen får nesten bildet til å framstå som et maleri. Det er tatt ved et lite tjern i Tokke i Telemark med et Nikon D50 – og det er faktisk andre gangen redaksjonen enstemmig har valgt et av bildene til denne fotografen som månedens leserbilde. ”Det er moro å få dele litt av opplevelsene med andre, og det er en stor ære for meg å få bildet på trykk i NG,” sier fotografen.

De glødende fargene og dybden gjør dette bildet særlig fascinerende. Det er tatt i et kloster i Thailand, der munkene bare får spise en gang i døgnet – om morgenen. Etterpå studerer de buddhisme og tar seg en lur. Utover dagen holder munkene seg våkne med sukkerholdig drikke, og derfor er mange av dem overvektige.

Den dampende reinflokken er et dynamisk, men likevel stilrent og utrolig vakkert motiv. Reinene er på vei til slakting i den lille fjellbygda Ammarnäs, som ligger i Lappland i Nord-Sverige.

Det vakre leserbildet denne måneden er tatt fra en bro over Kviteseidvatnet i Telemark. Innsjøen er så rolig at den ser ut som om en kjølig silkeduk smyger seg over vannflaten. ”Jeg har tatt flere bilder på dette stedet, for jeg liker naturen og det skiftende lyset der,” forteller fotografen Harald Naper. Innsjøen er en del av den 105 km lange Telemarkskanalen som starter på havnivå og slutter 72 moh og derfor har 18 sluser som ble bygd for over 100 år siden.

Kanskje du er interessert i ...

Les også