Fotografer blendet under vann

Corey Jaskolski og kollegaene fikk store lysproblemer under fotoopptak i Hoyo Negro-cenoten.

8. oktober 2013

I 2011 var vi i Mexico for å ta bilder til en 360 graders fotomontasje av Hoyo Negro-cenoten – et dypt jordfallshull fylt med grunnvann. Hulen inneholdt rester av mennesker som var over 9000 år gamle – blant de eldste funnene i Amerika. Det var et farlig sted å dykke. Myndighetene hadde satt opp et skilt utenfor hulen med teksten: Stor risiko for å dø hvis du passerer dette punktet.

Vi hadde testet kamerautstyret i et svømmebasseng, men det var på tre meters dyp. Nå skulle vi dykke 60 meter ned. Det var mørkt, så vi tok med oss en SunSphere – en glasskuppel på størrelse med en badeball full av batterier og lysdioder. Planen var å la denne SunSpheren flyte på vannflaten og lyse opp hele hulen.

Lyskuppel i jungelen

Da vi slo den på, var det som om man hadde fjernet taket og solen skinte rett ned på oss. Vi gjemte oss bak stalaktitter og stalagmitter for ikke å bli blendet. Lyskuppelen ble raskt veldig varm, så vi kunne ikke ha den på hele tiden. Derfor koblet vi kamera og kuppel sammen, slik at kameraet slo på lyset, tok et bilde, slo av lyset, osv. Dessverre hadde vi store problemer med denne mekanismen.

Vi dykket fire ganger og justerte kameraet på land mellom dykkene. I jungelen er det vanskelig å jobbe med slike apparater. Det er så fuktig, og hvis bare ett insekt forvillet seg inn i mekanikken, ville kameraet bli ødelagt. Tiden var i ferd med å løpe fra oss. Hvis vi ikke fikk hele bildet, ville det være det samme som at vi aldri hadde vært der. En eneste gang greide vi å få det synkroniserte systemet til å virke, og da tok det 12 ½ minutt å få tatt bildene. Og vi fikk trolig et bilde med den høyeste oppløsningen som noen gang er tatt under vann.

Corey Jaskolski

National Geographic Fellow.

National Geographics fellow-program er et naturvernprogram med særlig fokus på vern av Jordens biologiske mangfold.

Ekspertise Ingeniør

Sted Mexico

Kanskje du er interessert i ...

Les også