Europas ville underverk

Et drømmeteam av de beste naturfotografene har dokumentert Europas ville natur og dyreliv.

24. mai 2010 av Don Belt

Det var den svenske naturfotografen Staffan Widstrand som fikk ideen til prosjektet da han deltok i World Wilderness-kongressen i Alaska i 2005. Han fant ut at Europas vakre, men ofte glemte natur burde presenteres på bred front, og han innledet et samarbeid med tre andre naturfotografer, nemlig Niall Benvie fra Skottland, engelske Peter Cairns og Florian Möllers fra Tyskland.

69 naturfotografer, 46 land, 15 måneder og ett felles prosjekt: å utforske den ville naturen og det ville dyrelivet på et kontinent som er bedre kjent for sine monumenter over menneskets oppfinnsomhet – storbyer, jernbaner, kafeer – enn for naturvern.

Men som Staffan Widstrand, prosjektets administrerende direktør, sier det: ”Det ville dyrelivet er på vei tilbake som følge av endringer i politikk og livsstil. Nesten 20 % av Europa er nå underlagt et eller annet slags verneprogram, og det er enorme forandringer på vei etter hvert som europeerne forlater familiejordbrukene og flytter inn til storbyene. Nå vinner dyrelivet faktisk terreng og er i ferd med å bli en mer vesentlig del av Europas identitet.”

Prosjektet tok etter hvert form, og fra mai 2008 til august 2009 sørget altså 69 av de beste naturfotografene i Europa for å sikre seg bilder av natur og ville dyr fra hele 46 europeiske land. Fotografene tok utelukkende bilder fra andre europeiske land enn fra egne fedreland for å være sikre på at de så med nye øyne på det som ble fotografert.

Blant annet Norges spektakulære natur sto bokstavelig talt i fokus for et prosjekt som er ment å vekke en hel verdens interesse for natur og dyreliv i Europa. Fotoopptakene av vår natur krevde et stjernelag av de absolutt dyktigste naturfotografene. Staffan Widstrand fulgte for eksempel personlig ørnebestanden inne i fjordene og langs kysten. Kollegaen Peter Cairns dro til Svalbard og fotograferte isbjørner og hvaler. Svenske Magnus Lundgren gjorde også en prima innsats her i landet.

Resultatet av prosjektet ble en samling fascinerende naturbilder som du kan ta i nærmere øyesyn i neste utgave av National Geographic, som utkommer 25. mai.

Klikk her og sjekk alternativene for kjøp og abbonnement på National Geographic.

De beste fotografiene fra prosjektet blir i tillegg presentert på en stor utendørsutstilling som åpnes i Den Haag i Nederland 27. mai. Arrangørene har til hensikt å ta utstillingen med hit også, men noen dato er ikke fastsatt. Se alle de norske "Wild Wonders of Europe"-bildegalleriene her.

Kanskje du er interessert i ...

Les også