Bli med på fotosafari i Japans undervannsverden

Fra tropevarme korallaguner til iskalde polarfarvann. Rundt Japan finnes et hav av kontraster. Bli med under havflaten og se de fargesprakende fiskene og havdyrene.

5. november 2010 av Juli Berwald

Sollyset strømmer i fine striper ned mellom sprekkene i isen. De tykke isflakene er smykket med alger og lyser smaragdgrønt. Innbyggerne i det frosne riket begynner å dukke opp. En gjennomsiktig, blå svømmende snegl, en rosa fisk med vifteformet hale og en lysende oransje ulkefisk som er som tatt ut av en Pokémon-tegnefilm.

Det er denne undervannsverdenen som venter fotograf Brian Skerry. Han befinner seg på stranden ved fiskerbyen Rausu nordøst i Japan. Brian Skerry har på seg en tørrdrakt med hette og sleper på oksygenflaske, slanger, regulator og et blybelte på 14,5 kg. Han tar på seg svømmeføtter og stikker ansiktet sakte ned i vannet for å venne seg til temperaturen på -1,7°.

Leppene hans blir følelsesløse med en gang. Så dykker Brian Skerry med kameraet i hånden ned mellom isflakene i Okhotskhavet, som ligger utenfor Shiretoko-halvøya.

De fleste forestiller seg Japan som en kompakt samling av store øyer, men kartet viser noe annet. For Japan strekker seg over 2400 km og består av over 5000 øyer. Land blander seg med hav i et enormt område med minst tre vidt forskjellige økosystemer. I det kalde nord lever Stellers havørner med vingespenn på 2 meter og kamtsjatkakrabber mellom isflakene i havet utenfor den avsidesliggende Shiretoko-halvøya.

I det varmere vannet i Midt-Japan ved Izu-halvøya og Toyama-bukten et par timers kjøring fra skyskraperne i Tokyo kryr det av Watasenia scintillans-blekkspruter, og det finnes skoger av bløtkoraller. I det varme Sør-Japan møtes spinkle sommerfuglfisker og store sandtigerhaier på korallrevene ved Bonin-øyene, også kjent som Ogasawara-øyene, en øygruppe med drøyt 30 øyer ca. 800 km sør for Tokyo.

Nøkkelen til dette mangfoldet er havstrømmene som skyller mot kystene i Japan med vanntemperaturer som spenner fra -1° til 30°. Strømmene gir også noen japanske verdensrekorder. Den sterke Kuroshio-strømmen sender varmt vann nordover og gir gode betingelser for korallrev som ellers ikke ville kunne trives her. Og Øst-Sakhalinstrømmen trekker kaldt vann ned mot Japan og gjør Shiretoko-halvøya til det sørligste stedet med vinterhavis.

Men havstrømmene påvirker ikke bare vanntemperaturene. De fører også med seg nye livsformer fra områder langt unna. Japans vulkanske kystlinje er full av små viker omgitt av korallrev som fungerer ”som baseballhansker som fanger inn korall- og fiskelarver”, forklarer professor Robert van Woesik ved Florida Institute of Technology.

Som så mange steder i verdenshavene er også disse økosystemene truet. For Japan fyller bokstavelig talt opp lagunene for å kunne bygge nye byer. Og når det skjer, driver fisker, koraller og krabbelarver forbi uten å slå seg ned. Det finnes likevel fremdeles et imponerende vell av liv i havet, som man kan se på bildene til Brian Skerry.

Da han dukker opp av det iskalde vannet, er han glad for at det er et tehus på stranden. Han tar av seg utstyret, setter seg med en porsjon varm misosuppe og ser på snøen som daler ned utenfor.

Ute i dypet svømmer oransje steinbiter rundt mens isen lyser grønt.

Kanskje du er interessert i ...

Les også